Šumavskými stezkami přes hranice do Německa i zpět

7. květen 2009
Tento pořad

Už letos se budou moci turisté vypravit na nově zpřístupněné hraniční přechody na Šumavě včetně Modrého Sloupu. Ministr životního prostředí Bavorska Markus Söder a odstupující český ministr Martin Bursík stvrdili svými podpisy platnost dohody - memoranda o nových stezkách pro pěší turisty ve společném jádrovém území Národních parků Bavorský les a Šumava. Jak bude provoz na těchto přechodech vypadat dodává Jan Dvořák.

V úseku Debrník/Ferdinadstahl - Bučina/Buchwald budou zřízeny tři přechodové body, ke kterým povedou nově značené turistické cesty:
Hirschbachschwelle - Poledník/Javoří Pila - hraniční kámen 16/14 - odbočka z červené trasy
Blaue Säulen/Modrý Sloup - Březník - hraniční kámen 28/8 - odbočka z modré trasy z Březníku
Siebesteinkopf - Pramen Vltavy - hraniční kámen 7/7 - odbočka z červené trasy od Pramenů Vltavy

První dvě nově zřizované přeshraniční trasy pro pěší budou moci být využívány v období od 15. 7. do 15. 11. běžného roku. Vyloučen bude pouze vstup se psy a jízdními koly, jízda na koni a vjezd jakýchkoliv vozidel.

Turistická trasa Siebensteinkopf/Pramen Vltavy bude otevřena celoročně. Je určena pouze pro pěší turisty. V zimním období nebudou v tomto prostoru zřizovány a udržovány lyžařské běžecké stopy kvůli nezbytné ochraně populace tetřeva hlušce.

Využívání stávajících míst pro přechod státní hranice Ferdinandstahl/Debrník, Gsenet/Prášily a Finsterau/Bučina pro pěší, cyklisty a lyžaře bude možné bez jakéhokoliv časového omezení.

Hraniční chodník zůstane každoročně přístupný v době od 15. 8. do 15. 11., pouze v části mezi Lusen a přechodem Blau - Säule zůstane hraniční chodník otevřený od 15. 7. do 15. 11. Omezení je nutné kvůli ochraně tetřeva hlušce v obou národních parcích.

autor: jsd
Spustit audio