Sušický Offpark nabízí adrenalin

26. červen 2009
Tento pořad

Skok z koruny stromu a následný přejezd řeky, jízdy terénními koloběžkami, rafting na Otavě, skákací boty, lanové centrum v korunách stromů, potápění v lomu a další aktivity nabízí turistům v Sušici a okolí šumavské centrum adrenalinových zážitků Offpark. Tarzaní skok přes Otavu je zatím v Česku jediný svého druhu. Sušické centrum adrenalinových sportů nabízí v letošním roce už 14 atrakcí a zájem je i o dvě čerstvé novinky. Martině Klímové to potvrdil jednatel Offparku - Martin Pokorný .

Spousta lidí, kteří mají rádi Šumavu, ji už projeli na kole, na loďkách, prošli ji pěšky. Teď chtějí i jiný zážitek. Offpark, který před několika dny získal první cenu soutěže Kudy z nudy pořádané agenturou CzechTourism v turistickém regionu Šumava, jim jej nabízí.

Centrum zaměřené na trávení volného času vítá i radnice. Podle starosty Petra Mottla rozšiřuje nabídku turistických atrakcí ve městě, které je považováno za bránu Šumavy. Okolí Offparku, městský areál Fuferny, radnice upravuje, aby byl pro místní i turisty atraktivní. Jsou tu dětská hřiště, nedávno město otevřelo novou pět metrů širokou cyklostezku podél Otavy.

Sušický park byl otevřen poprvé loni a za sezonu ho navštívilo kolem 6000 lidí. Nejoblíbenější aktivitou je pětikilometrová jízda terénními koloběžkami z vrchu Svatobor, dvanáctikilometrová jízda na raftech po Otavě pod zříceninu Rabí, skákací boty a lanový park v areálu Fuferny. Je ojedinělý tím, že jeho dva okruhy nevedou po speciálně postavených překážkách, ale jsou vytyčené mezi korunami asi pěti desítek velkých dubů, topolů, jasanů a buků. Bez zatlučení jediného hřebu do kmene jsou na nich umístěné plošiny.

Logo

Martin Pokorný také prozradil, jak vypadá Tarzaní skok. Klient se dostane do výšky 14 metrů mezi dva stromy. Tam se musí odrazit a aniž by viděl jakékoliv jištění, skočit do hloubky. Pak přejede lanovkou na druhou stranu řeky a vrací se stejným způsobem zpátky. Právě fakt, že člověk nevidí před sebou ani okolo žádné záchranné jištění, působí adrenalinově. "Říkáme tomu mentální hygiena. Poprvé jsem tam stál osm minut, než jsem se dokázal odrazit, někomu to trvá i 40 minut," konstatoval.

autor: mkl
Spustit audio