Modrava chce zvýšit počet stálých obyvatel

3. září 2009
Tento pořad

Šumavská obec Modrava chce postavit zhruba 24 obecních bytů v domech, dvojdomcích a rodinných domech. Zaplatí to z vlastního rozpočtu. Může si to dovolit, dostává miliony korun z daní několika movitých občanů, především miliardáře Zdeňka Bakaly. Radnice by chtěla postupně přilákat trvalé obyvatele a zdvojnásobit jejich počet na přibližně 150. Proč - to vysvětluje starosta Antonín Schubert.

Letošní rozpočet Modravy je 56 milionů korun, což je mnohem více než u jiných srovnatelně velkých obcí. Náklady na jeden byt by se mohly v průměru pohybovat mezi dvěma a dvěma a půl miliony korun. Stavět se začne už příští rok na jaře.

Podpora bydlení není jediné, co Modrava trvalým obyvatelům nabízí. Poskytuje dotace na topení, na narození dítěte, na dopravu a podobně. Díky tomu je zájem lidí o bydlení na Modravě velký. Bydlet v obci chtějí přírodovědci i molekulární fyzici i lidé, kteří v okolí pracují - číšníci, servírky, kuchaři, dřevaři, řidiči či učitelé. Starosta vedle výhod poukazuje i na nevýhody - na to, že život v obci není jednoduchý. Je třeba si totiž uvědomit, že všude je daleko - školy, zájmové kroužky, lékař, lékárna, obchody. Nejbližší o něco větší "civilizace" je podle něj městečko Kašperské Hory 25 kilometrů daleko a Sušice ještě o deset kilometrů dále. Do školy jezdí modravské děti do prvního stupně do deset kilometrů vzdáleného Srní, do druhého stupně pak až do Kašperských Hor nebo do Sušice.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio