Ještě letos by se turisté mohli rozhlédnout ze Sedla

18. září 2009
Tento pořad

Na vrchu Sedlo nad Albrechticemi na Klatovsku začala stavba sedmadvacetimetrové dřevěné rozhledny. Nadšenci ze Sdružení pro obnovu rozhledny na Sedle, které je investorem stavby, ji chce otevřít ještě letos. Celá věž, ze které bude jedinečný výhled do vnitrozemí až na Příbramsko, přijde na více než šest milionů korun. Měla by také posílit turistický ruch v oblasti. Pokračuje Petr Pavlíček, šéf Sdružení pro obnovu rozhledny na Sedle.

Zatím jsou dokončeny základové patky, které jsou obloženy přírodním kamenem, a osazeny ocelové styčníky pro montáž dřevěné konstrukce. Sdružení, které vzniklo před sedmi lety kvůli stavbě věže, získalo loni 5,6 milionu korun z evropského programu ROP. Od podzimu 2006 mělo hotových 15 betonových patek, ale další peníze nebyly. Patky přišly na 400.000 korun, které sdružení získalo prodejem budoucích 142 schodů rozhledny. Nyní jich je prodáno 123. Každý stupeň, na jehož čele budou tabulky s nápisy sponzorů, stojí 5000 korun.

Věž vzniká na místě staré vojenské hlásky z války, zabere 50 m2, za něž platí nadšenci soukromníkům nájem korunu ročně. Konstrukce bude celodřevěná ze smrku. Zhruba 35 metrů krychlových řeziva bude vakuově impregnováno, aby vydrželo desítky let.

Rozhledna bude přístupná zdarma celý rok. Dobrovolné vstupné na údržbu věže budou moci lidé házet do kasiček v penzionech v Albrechticích, který je 1,5 kilometru od vrcholu kopce, a z druhé strany Na Račánku, kde je záchytné parkoviště ve směru na hrad Kašperk.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio