Pohyb žádoucím směrem

21. červenec 2011
Publicistika

Někdejší královské město Loket and Ohří na Sokolovsku patří mezi západočeská turistická lákadla. To se ale nedá říci o tamním železničním nádraží, třebaže v minulých dnech došlo k částečnému zlepšení vnějšího stavu budovy. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala.

Není tajemstvím, že České dráhy a cestování po domácí železnici obecně nemá v povědomí občanů nejlepší pověst. Ne vždy právem. Občas může cestující zažít příjemné překvapení. Například na regionálních tratích v krušnohorském pohraničí je povznášející jízda v moderních německých soupravách Siemens Desiro. K lepší kultuře přepravy přispívá i tuzemská motorová jednotka Regionova. Kdo jezdí vlakem jen občas, o to víc ho tu a tam překvapí novoutou zářící donedávna chátrající zastávka. I takové vjemy přispívají k lepšímu pocitu klientů veřejné dopravy.


V minulých dnech se k takovýmto nádražím přidalo i to loketské. Kritici ovšem hned namítnou, že velký důvod k pochvalným tirádám zase není. Neboť nový kabát dostal pouze přístřešek a jen část fasády. Mají pravdu - ale naštěstí to, co bylo dosud uděláno, nepředstavuje poslední, ale první krok. Že pokračování v těchto pracích závisí na penězích, je zbytečné dodávat.Jako pozitivní je nicméně hodnocen fakt, že dráhy plánují revitalizaci celé budovy i přilehlého okolí. Ústy svého mluvčího Radka Joklíka připomněly: Loket nejen že je v letních měsících hojně navštěvován turisty, ale koná se tu i řada kulturních akcí. Také proto dráhy přistoupily k ve věci neutěšeného stavu výpravní budovy k zasadnímu řešení. Loket skutečně funguje jako oblastní kulturní centrum a nádraží, které nebude jeho ostudou, si bezpochyby zaslouží.

Vlak Regionova


V této souvislosti je ovšem nutné připomenout, že nedaleko Lokte se nachází další město.
Ještě lákavější turistický magnet a významnější z hlediska kulturního i sportovního. Jmenuje se Karlovy Vary. Jeho horní nádraží, jedna ze vstupních bran do lázeňské metropole, je spíše než co jiného vzorem odpudivosti. O zásadní přeměně stanice se hovoří řadu let. Loni byl představen projekt nového nádražního komlexu a podle dostupných informací jsou přípravy v závěrečném stádiu. Během těchto prázdnin bychom měli dostat odpověď na otázku, kdo bude vybrán jako zhotovitel stavby. Každý, komu není lhostený stav míst, kde žije nebo která navštěvuje, jistě netrpělivě očekává, kdy se na karlovarském horním nádraží začne něco dít žádoucím směrem. Podobně jako ve stanici Loket.

autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.