O terénní krizové službě

14. září 2011
Publicistika

Tísnivá ekonomická situace doléhá na stále větší počet lidí. A to i v zemích, které jsou považovány za hospodářsky nejsilnější. Není hanba přijmout v nouzi pomoc, ať je hmotná či jiná. Musí ovšem existovat někdo, kdo pomoci umí. A právě o terénní krizové službě je dnešní příspěvek Jany Kořínkové.

Starší cihlový dům ve Zbůchu byl v rekonstrukci, při které stavaři vykopali ze všech jeho stran drenážní jámy. Jedné letošní červencové noci se nad městečkem otevřelo nebe s lijavcem. Voda jámy rychle zaplnila. Na podmáčených zdech se objevily praskliny. Roh domu se doslova odtrhl. Šest rodin muselo rychle své domovy opustit.

To je přesně ta situace, při jejímž řešení může velmi pomoci terénní krizová služba plzeňské Diecézní charity. Když ale její pracovníci spolu s Hasičským záchranným sborem na místo přijeli, byť to bylo velmi rychle, velkou část práce za ně udělali jiní. Evakuovaní lidé už měli díky lidem v okolí a vedení obce například zajištěné obědy, náhradní ubytování. Tak nějak jako za starých časů, kdy si sousedé úplně normálně pomáhali.

ruce

Zaplaťpánbů prý takových případů přece jen znovu přibývá. Přesto má čtyřiadvacetihodinová terénní krizová služba stále co dělat. Poskytuje pomoc lidem v celém Plzeňském kraji, kterým se zhroutil svět. Mohou to být nejrůznější situace. Ohrožení zdraví nebo života. Domácí násilí, trestné činy. Vztahové problémy, ztráta zaměstnání, bydlení. Hodně se na linku 777 167 004 obracejí lidé, kteří se ocitli ve finanční tísni. Samozřejmě žadatelům o peníze vyhovět nemohou, ale s těmi, kteří se ocitli v dluzích a neví kudy kam, problém rozebírají, hledají řešení, jak situaci zvládnout, a vrátit k běžnému životu. Zaručují diskrétnost a anonymitu. Žadatel o službu nemusí uvést své jméno.

Pokud pracovníci terénní krizové služby zjistí, že je potřeba odbornější pomoc, samozřejmě spolupracují jak v rámci neziskového sektoru v Plzeňském kraji, tak v rámci speciálních poradenských služeb s Linkou důvěry a s Regionálními institutem duševního zdraví. Zajišťují také duchovní pomoc v nemocnici, pacientům, ale i jejich rodinným příslušníkům.

To je jedna stránka činnosti terénní krizové služby Diecézní charity Plzeň. Druhou stránku představuje pomoc lidem, do jejichž života zasáhlo nějaké neštěstí. Na základě spolupráce s pracovníky Integrovaného záchranného systému vyjíždějí na místa mimořádných událostí- požárů, povodní, dopravních nehod a snaží se postižené provázet tou nepříjemnou životní situací tak, aby ji zvládli a mohli po čase fungovat dál.

Mají s tím ty nejlepší zkušenosti. Terénní krizová služba byla založená v roce 2004. Byl to pozůstatek kolektivu, který pomáhal při povodních v roce 2002. Protože se tenkrát opravdu osvědčil a jejich pomoc si vyplavení obyvatelé obcí nemohli vynachválit, rozhodlo se vedení Diecézní charity Plzeň, že by bylo škoda získané zkušenosti zahodit a vznikla instituce, která se rozvinula do dnešní podoby. Dva pracovníci jsou rovněž členy Psychosociálního intervenčního týmu České republiky a při rozsáhlých neštěstích se podílejí na poskytování nadregionální pomoci.

Nejsou to žádní filmoví hrdinové, ale 5 mladých lidí, kteří svou práci berou jako poslání. Při událostech většího rozsahu je připraveno jim pomáhat dalších 20, rovněž speciálně vyškolených dobrovolníků.

Může se to stát každému z nás. Nastane situace, kdy si říkáme - co mám dělat, co si jen počnu, co bude dál...24 hodin denně jsou na lince 777 167 004 lidé, připravení s chladnou hlavou podat pomocnou ruku.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.