Biskup Filip Štojdl: Hus je stále výzvou

5. červenec 2014
Kaleidoskop

"Až z toho, jestli bude husa oškubaná, na rožeň napíchnutá a v ohni upečená, vzejde opravdová radost hostů," napsal Štěpán Páleč. "Dříve jsem tě pokládal za přítele a ty nyní pracuješ k mému odsouzení," tak zněla odpověď Jana Husa.

Husovo poselství, přesah i zneužití jeho odkazu v minulém režimu, o úloze církve, o lásce, odpouštění, vzájemné úctě i pochopen í hovoří biskup plzeňské diecéze Československé církve husitské Filip Štojdl.

Kde strávil Jan Hus, významný teolog, kazatel a církevní reformátor poslední dny v Čechách?

Na Krakovci

Po odchodu z Prahy odešel Jan Hus na Kozí Hrádek a poté na pozvání pana Jindřicha Lefla poslední dny v Čechách strávil na hradu Krakovec, který leží na rozhraní Rakovnicka a Plaska.I zde chodíval mezi lid a získával si oblibu svým řečnickým způsobem i prostým vyprávěním, řady jeho příznivců rostly.

Z Krakovce se pak vydal na cestu do Kostnice, kde chtěl veřejně na koncilu vyznat víru, kterou držel. Na cestu se vydal 11. října 1414.

Koncil

Na kostnickém koncilu byl odsouzen jako kacíř, přestože mu císař Zikmund zaručil bezpečnost, byl vydán světské moci k upálení na hranici, když odmítl odvolat.

autor: Tamara Salcmanová
Spustit audio