Budoucí kuchař se srdcem reportéra nebo obráceně?

23. únor 2015

Albín Augustin Lucas Balát. Albín je jméno, Augustin křestní jméno a Lucas přezdívka. Balát je příjmení po rodičích, které ale nikdy neviděl. Jeho cesta životem nezačala příliš šťastně. Narodil se před sedmnácti lety v Ostravě a od té doby si prošel dětskými domovy i pěstounskou péčí. Příběh, jakých jsou v České republice stovky, možná tisíce. Tak proč zrovna Albín Balát a jeho příběh? Albín na sebe upozornil před Vánoci.

A to opravdu netradičním přáním v rámci projektu Českého rozhlasu Daruj hračku. Do charitativního projektu jsou zapojené dětské domovy a děti z nich si píší o vánoční dárky. O dárky, jaké jinak dostávají děti od svých rodičů (Ježíška)…. Albín Balát si ale nepřál klasickou hračku nebo třeba mobilní telefon a tablet, jako jeho vrstevníci z dětských domovů.

Jeho přání znělo: Stát se alespoň na chvíli moderátorem Českého rozhlasu Plzeň. Tohle neobvyklé přání mu rádi splníme. Ale zpátky na začátek jeho příběhu. Po svých rodičích, kteří ho před sedmnácti lety nechali napospas osudu v Dětském domově v Ostravě, ať už měli důvod jakýkoli, neměl dnes usměvavý a sympatický mladík Albín Balát zatím čas pátrat.

Jednou z možných profesních cest Albína Baláta může být i práce rozhlasového redaktora


Ladislavu Hruškovi na západě Čech roste zdatná konkurence
Možná bude z Albína Baláta profesionální kuchař, možná muzikálová hvězda nebo moderátor v rozhlase? Třeba se vydá cestou vlastního pořadu o vaření. Na rozdíl od jiných rádoby kuchařů k tomu bude mít i skutečný výuční list kuchaře. A co si jako budoucí kuchař myslí o popularizaci levného vaření reportérem Ladislavem Hruškou? To si poslechněte v reportáži. Jen napovím, že na něm nenechal nit suchou.

Ví jen, že na západ Čech se dostal vlastně náhodou. Při jednom výletě s dětským domovem v zoologické zahradě si ho vybrali budoucí pěstouni. Ty dodnes vynáší do nebes. Vedli ho k hudbě a herectví, díky nim navštěvoval Základní uměleckou školu. Právě svým pěstounům, u kterých žil sedm let, už dnes ví, co chce v životě dělat. Na rozdíl od řady jeho znuděných vrstevníků s pravými rodiči…

Na pátrání v minulosti nemá zatím Albín čas. Těší se, až vypátrá třeba svůj italský původ. Je pravda, že nezapře jižanský šarm. V současnosti žije Albín v Dětském domově ve Staňkově na Plzeňsku. V Horšovském Týně se pilně učí kuchařem.

Naplno se také věnuje vedení originálního časopisu. Je šéfredaktorem, jak říká, jediného časopisu Zámeček v České republice psaného dětmi z dětských domovů pro děti z dětských domovů. Kolik má Albín Balát jmen a přezdívek, tolik má i zájmů. Kromě hudby a muzikálového herectví ho baví média a láká zpravodajství. A tak vlastně dostal nápad napsat si o ono netradiční přání.

Albín Balát si nedávno zcela nečekaně odbyl svojí premiéru za mikrofonem Českého rozhlasu Plzeň. To když se byl v sobotu 14. února podívat v rádiu vůbec poprvé. Aby viděl studio a režii a co ho při chystaném hodinovém moderování v rámci splněného přání v projektu Daruj hračku vlastně čeká. Bravurně se ujal role hosta, když se na poslední chvíli z živého vysílání omluvil host plánovaný.

A přání Albína Baláta usednout jako moderátor za mikrofon se už brzy vyplní. Ve středu 4. března mezi 15. a 16. hodinou usedne za mikrofon Českého rozhlasu Plzeň. A podle toho, kolik energie a píle z něj srší, si troufám říct, že to není naposled. I když má nejasný původ, zcela jasně vidí svou budoucnost. Albín Balát žije pro média. A třeba právě pro Český rozhlas Plzeň.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.