Cesta na kirchberg

23. červenec 2015

Když se Jan Šícha v roce 2000 dozvěděl, že je na prodej barokní fara, jel se tam hned s rodinou podívat. Místo jim učarovalo a dům navzdory jeho zdevastovanému stavu koupili. Pojďte se tam s námi podívat.

Brodský kirchberg

Brod nad Tichou (německy Bruck am Hammer) je malá obec kousek od Plané u Mariánských Lázní. Dnes tu žijí necelé tři stovky obyvatel. Nepřehlédnutelnou dominantou obce je barokní kostel sv. Jakuba. Na malém kostelním návrší (kirchbergu) pak ještě stojí stará škola a fara.

Jan Hus a Zachariáš Theobald

První zmínky o zdejším osídlení, ležícímu na obchodní cestě z Norimberka, jsou dochované z roku 1243. Traduje se, že ve zdejší tvrzi, která stála v místech dnešního kostela, nocoval na své cestě do Kostnice Mistr Jan Hus.

Tvrz zanikla roku 1431, kdy byla spolu s celým Brodem vypálena křižáky. Místo pak znovu osídlilo německé obyvatelstvo.


Náš tip:
Nenechte si ujít akci z programu festivalu 9 týdnů baroka. V neděli 26. července si v Brodu nad Tichou od 14hodin můžete prohlédnout interiér zdejšího kostela svatého Jakuba. V 16 hodin pak v jeho prostorách začíná koncert staré barokní hudby německého souboru Alcinelle. Soubor vede Ursula Stöckl, dcera rodáků z nedalekého Kočova. Výtěžek ze vstupného bude věnován na opravu vzácných oltářních soch.

Významnou osobností, která v Brodu později působila, byl protestantský farář Zachariáš Theobald (1584-1627), který se zabýval studiem díla Jana Husa a interpretací husitství ve vztahu k luteránství.

Rekonstrukce a rekultivace

Letos je to už patnáct let, co Šíchovi investují veškerý svůj volný čas a finanční prostředky do obnovy brodské fary a jejího okolí. Budova byla zdevastovaná více, než na začátku tušili a její okolí bylo zarostlé kopřivami a náletovými dřevinami. Byla to doslova ruina.

Nejprve museli okolí vyčistit a zajistit statiku budovy. Na horní části svého pozemku našli hromadu náhrobků původních německých obyvatel, které byly odvezené ze hřbitova, který původně obklopoval kostel. Vrácením náhrobků zpátky na hřbitov se začala naplňovat druhá rovina jejich záměru „rekultivovat něco, co dlouhou dobu pustlo“, jak říká Jan Šícha. Když potom Šíchovi zakládali občanské sdružení, název nehledali dlouho. Jmenuje se česko-německy Ruina/Ruine.

Fara Brod

Dnes byste zdevastovanou brodskou faru ale už těžko poznali. Někdejší ruina dnes spíš připomíná malý venkovský zámeček. Na faře je zachovalá původní černá kuchyně a nedávno se v jedné z místností podařilo odkrýt a zrestaurovat krásný barokní strop s florálními motivy.

Fara je v současnosti významným kulturním centrem a místem přeshraničního setkávání a dialogu. Informace o aktuálním dění najdete na internetu www.farabrod.cz

Kostel svatého Jakuba

Občanské sdružení Ruina/Ruine se stará i o kostel sv. Jakuba. I ten je ale zčásti vydrancovaný. Celkem čtrnáctkrát čelil nájezdu zlodějů, kteří ze zdejších obrazů a soch ukradli vše, co se dalo odnést.

Čtěte také

Oltářní obraz Sen svatého Jakuba

V devadesátých letech zmizel i vzácný oltářní obraz Sen sv. Jakuba, který v roce 1738 pro kostel vytvořil barokní malíř Václav Vavřinec Reiner. Zloději ho vyřízli z rámu a odnesli. Policii se je ale naštěstí podařilo záhy dopadnout. Dnes je originál k vidění v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze v Plzni a v brodském kostele je jeho fotokopie.

Reinerův obraz ale není jediným unikátem. V kostele jsou fresky od německého malíře Mauruse Fuchse, který se například také podílel na výzdobě tepelského kláštera. Zachovala se i renesanční křtitelnice nebo barokní oltářní sochy a varhany. Dřevěné sochy jsou ale značně poškozené červotočem a občanské sdružení Ruina/Ruine v současnosti shání prostředky na jejich záchranu.

Poslechněte si reportáž z naší návštěvy v Brodu na Tichou z výletního seriálu Kampa?. Naším průvodcem byl Jan Šícha z občanského sdružení Ruina/Ruine.

Kliknutím na ikony zanesenými v mapě vás zavedeme i na další místa, která jsme navštívili při prázdninových kulturně historických toulkách po našem kraji.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.