Chcete na břehu Mže lavičky, saunu nebo místo pro piknik? Podobu náplavky můžete ovlivnit v dotazníku

22. říjen 2017
Publicistika

Kromě Radbuzy protéká centrem Plzně také Mže. Je o kousek stranou, ale zato nemá regulaci na stoletou vodu. Prospěla by ji úprava pro potřeby obyvatel města?

Náplavka u řeky Mže je od letošního roku v hledáčku sdružení K světu, které se zabývá veřejným prostorem v Plzni. Nejprve sdružení několik let rozžívalo náplavku u řeky Radbuzy u Anglického nábřeží. Lidé měli o program zájem a podařilo se vytvořit na základě přání lidí návrh na úpravu náplavky. Město ji slíbilo v blízké budoucnosti realizovat. Pak se tedy sdružení vrhlo na další slibný prostor v centru: u řeky Mže.

„Mže má trochu handicap, že je trochu dál od centra, ale zase břehy jsou přístupnější, než v případě Radbuzy. Je to součást procházkové trasy, která je zvláště o víkendu hodně navštěvovaná,“ říká koordinátorka akcí na náplavce Hana Boříková.


Dotazník ohledně využití a další podoby náplavky u řeky Mže v centru Plzně poblíž pěší lávky na Roudnou naleznete zde.

Ta si je vědoma, že u řeky je třeba neustále respektovat vodní živel. „Oddělili jsme odpočinkovou zónu od baru. Kontejner jsme umístili nad úroveň řeky, na úroveň cyklostezky,“ vysvětluje Boříková a dodává: „Zadařilo se. Lidé se tam více zastavovali, cyklisté se nechali zlákat blízkostí občerstvení u stezky a pěší si rádi došli pro občerstvení dál od řeky.“

Členové sdružení K světu jednají také s místními, tedy s obyvateli čtvrti Roudná, kteří se nechtějí vzdát klidu. Některé úpravy náplavky by ale uvítali. „Začnu tím, co by nechtěli. Vadí jim přečerpávací nádrž kanalizace, která spíná v určitých intervalech a občas, bohužel, zapáchá,“ pojmenovává velký místní problém koordinátorka.

Ta se snaží oslovit co nejvíc obyvatel Plzně, aby vyplnili dotazník a podíleli se na výsledné podobě upravené náplavky u řeky Mže. Tak, aby se stala druhou relaxační zónou v centru u vody. „Data z dotazníků budou podkladem pro studii, jak to území využít - a nabídnout ji pro inspiraci městu. V případě Radbuzy to tak fungovalo,“ připomíná Boříková.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.