Chebský rodák psal zprávy z Filipín česky kvůli španělské cenzuře

23. březen 2017
Publicistika

K zajímavým osobnostem filipínských dějin patří rodák z Chebu, jezuita Pavel Klein. Mimo jiné zřejmě jako první popsal česky banánovník, objevil souostroví Palau a položil základy literární tagalštiny (tj. filipínštiny).

Zatím málo známým chebským rodákem je Pavel Klein, člen Tovaryšstva Ježíšova. Narodil se roku 1652.

„Byl jedním z mála účastníků zámořských misií z území Čech. Nevíme, jaké byl národnosti, ale víme jistě, že velmi dobře psal česky. Občas totiž posílal domů zprávy v češtině, kvůli španělské cenzuře,“ vysvětluje pracovník chebského muzea Jiří Brabec.

Jezuita strávil 32 let na Filipínách a zemřel roku 1717 v Manile. V 17. století nebylo jednoduché tak daleko doplout. Kleinovi to trvalo čtyři roky, jeho cesta vedla přes Mexiko.

„To bylo martýrium. Dokonce na toto téma vyšla kniha Pavla Zavadila - Čeští jezuité objevují nový svět. Zrovna Pavel Klein se nejprve musel dostat do Španělska. Když se blížil lodí ke Cádizu, viděl odplouvat galéru, která se jednou za rok plavila do tzv. Amerik. Takže musel počkat v Seville. Jenže za rok loď ztroskotala hned u Cádizu, takže se jenom do latinské Ameriky dostával dva roky,“ popisuje tehdejší cestovní útrapy chebský muzejník.

Klein jako zaujatý pozorovatel zaznamenával své zážitky z cesty. Tak se dochoval pravděpodobně vůbec první český popis banánovníku. „Pro Evropany to tehdy bylo naprosto exotické ovoce,“ vysvětluje přírodovědec.

Ani na Filipínách misionář, lékárník a spisovatel nezahálel a začal studovat využití místních rostlin v domorodém léčitelství. Tak vznikla kniha Jednoduché recepty na rozličné nemoci.

Filipínské hlavní město Manila

„Kniha nebyla překonána více než dvě století po jeho smrti, dočkala se několika vydání. To první vlastní tuším také arcibiskupství olomoucké. Každopádně Klein patří k zakladatelům lékárnictví na Filipínách,“ připomíná Brabec. Údajně se řada receptů z jeho knihy využívá dodnes.

Výčet dalších Kleinových zásluh je dlouhý. Patří k zakladatelům literární tagalštiny, tedy místního jazyka, také k průkopníkům tagalského knihtisku. Založil první filipínský ženský řád. A je považován za objevitele souostroví Palau. „Podal první zprávu o objevu těchto ostrovů, reagovala na to dokonce papežská bula,“ uzavírá Jiří Brabec.

O jezuitských misionářích a také o Pavlu Kleinovi bude v chebském muzeu přednášet 23. března historik a filolog Pavel Zavadil. Přednáška s názvem „Čeští jezuité objevují nový svět aneb Málo známá kapitola z dějin českého cestopisu“ začíná v 17 hodin.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.