Císařský řez je nevýhodný pro dítě, na místě je jen v indikovaných případech

3. únor 2017

Záleží vám na životě a zdraví nejen svém, ale i vašeho miminka? Tak o případném porodu císařským řezem nechte rozhodnout porodníka.

Ženy častěji žádají císařský řez

Stále více žen po lékařích žádá, aby jejich dítě přivedli na svět císařským řezem. „Dřív nastávajícím maminkám záleželo hlavně na miminku. Dnes toho medicína dovede tolik, že to ženy ve vztahu k dítěti uklidňuje a ony se zaměřují více na sebe,“ konstatuje MUDr. Vladimír Korečko, vedoucí lékař porodních sálů Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Císařský řez na přání se v České republice neumožňuje a jsou k tomu dobré důvody.

Císařský řez v dějinách – záchrana dítěte

V historii se císařský řez začal provádět s cílem zachránit dítě zesnulé matky, operaci dělali pravděpodobně už staří Egypťané. A dokonce i ve starověku se k ní nejspíš přistupovalo nejen u zemřelých, ale výjimečně také u živých žen. Jejich naděje na přežití bez anestezie a prostředků k zastavení krvácení a zabránění infekci byla minimální.

České prvenství z roku 1337

Zřejmě první císařský řez, při kterém zůstala naživu matka i dítě, podstoupila v roce 1337 v Praze Beatrix Bourbonská, manželka krále Jana Lucemburského při porodu vévody Václava Lucemburského, nevlastního bratra Karla IV. K tomuto závěru došel tým pražských historiků a lékařů, který své poznatky zveřejnil v srpnu 2016 v časopisu Česká gynekologie. Podle expertů bylo přežití královny Beatrix věcí náhody, při zákroku byla patrně považována za mrtvou.

V současnosti jde o dítě i o matku

V současné době lékařům záleží na životě a zdraví dítěte i matky. Operují plánovaně (ještě během těhotenství) i akutně (obvykle při porodu). Indikací k císařskému řezu jsou např. choroba srdce, očí nebo jiné onemocnění těhotné ženy, vrozená vývojová vada dělohy, jizva na děloze, vícečetné těhotenství, úzká pánev v porovnání s velikostí plodu, nedostatečný vývoj plodu, plod ve špatné poloze (zadečkem dolů anebo příčně) nebo placenta v místě porodních cest, akutně pak hrozba udušení dítěte.

Každý čtvrtý porod je císařským řezem

S přibývajícím věkem nastávajících maminek přibývá i těchto potíží, v současné době v Česku rodí císařským řezem každá čtvrtá rodička. Odpovídají tomu také čísla z porodnice FN Plzeň: v roce 2016 tam proběhlo 3038 porodů, z toho 809 bylo císařským řezem, o rok dříve šlo o 3299 porodů, z toho 877 císařským řezem. V obou případech tedy 26,6% všech porodů byly císařské řezy. Přes polovinu z nich tvořily císařské řezy plánované, 56%.

Proč ne císařský řez na přání

Operace má smysl, když zachraňuje zdraví nebo život. V indikovaných případech je význam císařského řezu obrovský a neoddiskutovatelný. Má však i svá ale: jako u každé jiné operace také u císařského řezu může dojít ke komplikacím, navíc porod tímto způsobem není ideální pro dítě. V první řadě pro ně představuje šok. „Při vaginálním porodu kontrakce děložní a odtok plodové vody dítě upozorní, že se bude něco závažného dít, a plodu se vyplaví stresové hormony, které mu ulehčí první nádech. Děti u plánovaných císařských řezů nic neupozorní, že se za 5 minut narodí. Bříško se rozřízne, děťátko se za hlavičku vytáhne ven, není hormonálně připravené a je to velká stresová reakce,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Korečko.

Dlouhodobý negativní vliv císařského řezu na dítě

Šokem ale výčet negativních dopadů císařského řezu na dítě nekončí. „Průchod porodním kanálem osidluje zažívací trakt a kůži miminka normálními bakteriemi, hlavně laktobacily, které jsou důležité pro imunitu a normální trávení. Děti rozené plánovaným císařským řezem s nimi do kontaktu nepřijdou a první bakterie, které potkají, jsou nemocniční bakterie. Takže mají úplně odlišnou kolonizaci střeva a proto jsou děti porozené plánovaným císařským řezem v předškolním věku častěji nemocné,“ pokračuje MUDr. Korečko, „a nesou si do života riziko chronických chorob, hlavně dýchacího systému, alergií, astmatu, cukrovky a začíná se diskutovat i o autismu.“

Nebojte se přirozeného porodu

S ohledem na uvedená fakta vedoucí lékař porodních sálů plzeňské FN MUDr. Vladimír Korečko nastávajícím maminkám vzkazuje: „Nebojte se vaginálního porodu. Sice je to běh na dlouhou trať, ale dárek, který za to dostanete, je to nejúžasnější v životě, co vás potká, a žádný císařský řez vám to nenahradí.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.