Daňový průvodce: Co byste měli vědět o dani z příjmů

21. březen 2016
Poradíme vám

Blíží se nejzazší termín pro odevzdání daňových přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Michaela Hošťálková a Štěpánka Fenclová z Finančního úřadu pro Plzeňský kraj pro vás shrnuly důležitá fakta o této dani.

Kdo má povinnost za rok 2015 daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob podat?


Máte konkrétní problém?

Připravili jsme pro vás souhrn nejčastějších dotazů, týkajících se daní z příjmů fyzických osob, na které odpovídají odbornice z Finančního úřadu. Přečtěte si jejich odpovědi.

Povinnost podat daňové přiznání má každý, jehož roční příjmy přesáhly částku 15 000 Kč. Je třeba upřesnit, že se jedná o příjem, nikoliv o zisk, a že do těchto příjmů nevstupují příjmy zdaněné srážkovou daní a příjmy od daně osvobozené, protože tyto příjmy se do daňového přiznání vůbec neuvádějí.

U některých příjmů zdaněných v roce 2015 srážkovou daní však platí výjimka z této obecné zásady a poplatník je může uvést na daňovém přiznání za rok 2015 a sraženou daň si započítat na celkovou daňovou povinnost. Jedná se o příjmy z dohod o provedení práce do 10 000 Kč měsíčně, pokud poplatník nepodepsal u plátce prohlášení k dani.

Daňový průvodce: Co byste měli vědět o dani z příjmů Daňový průvodce: Co byste měli vědět o dani z příjmů 1. díl
Daňový průvodce: Co byste měli vědět o dani z příjmů Daňový průvodce: Co byste měli vědět o dani z příjmů 2. díl
Daňový průvodce: Co byste měli vědět o dani z příjmů Daňový průvodce: Co byste měli vědět o dani z příjmů 3. díl
 

Pokud dále hovoříme o povinnosti podat daňové přiznání za rok 2015, mají ji samozřejmě i všichni zaměstnanci, kteří nesplňují podmínky pro provedení ročního zúčtování, např. proto, že měli příjmy současně od více zaměstnavatelů nebo že kromě příjmů ze zaměstnání měli ještě nějaký jiný příjem, např. z nájmu, jehož výše přesáhla částku 6 000 Kč za rok.

Povinnost podat daňové přiznání má rovněž poplatník, u něhož se zvyšuje daň o tzv. solidární zvýšení daně. Povinnost podat daňové přiznání však nemá poplatník, u něhož se zvýšila o solidární zvýšení daně pouze záloha na daň z příjmů ze závislé činnosti v průběhu roku u zaměstnavatele.

Daňové přiznání je povinen podat také poplatník, jehož zaměstnavatel oznámil finančnímu úřadu dlužnou částku na dani nebo neoprávněně vyplacenou částku na daňovém bonusu vzniklou zaviněním poplatníka a předal FÚ doklady potřebné k vybrání vzniklého rozdílu.

Počínaje r. 2015 je daňové přiznání rovněž povinen podat poplatník, jemuž jeho zaměstnavatel přispíval na soukromé životní pojištění a tyto příspěvky byly za podmínek uvedených v zákoně osvobozené od zdanění, a tento poplatník porušil podmínky pro uplatnění tohoto osvobození.

Co si lze pod tím představit?

Za porušení podmínek pro osvobození je třeba považovat například uskutečnění mimořádného výběru z naspořené částky nebo předčasné ukončení pojistné smlouvy před skončením doby 60 kalendářních měsíců od uzavření smlouvy nebo před rokem, ve kterém pojištěný dosáhne 60 let. V těchto případech pak osvobození zaniká a poplatník musí částky příspěvků na pojistné, které byly u pojištěného v roce výplaty nebo předčasného ukončení smlouvy a v uplynulých 10 letech od daně z příjmů ze závislé činnosti osvobozeny, zdanit na daňovém přiznání jako příjem ze závislé činnosti, tj. jako příjem podle § 6 zákona o daních z příjmů.

Do kdy se letos přiznání k dani z příjmů fyzických osob podává?

Lhůta pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2015 je 1. dubna. To je základní, neprodloužená lhůta. Pokud někdo zmocní k podání daňového přiznání daňového poradce či advokáta, a tuto plnou moc doručí finančnímu úřadu do 1. dubna, má automaticky lhůtu pro podání daňového přiznání prodlouženou do 1. července 2016.

A do kdy se musí daň uhradit?

Daň je stejně jako v minulosti splatná ve lhůtě pro podání daňového přiznání, tj. pokud poplatník nemá prodlouženou lhůtu pro podání přiznání, tak je daň splatná do 1. dubna 2016, v případě prodloužené lhůty pak do 1. července 2016.

Musí se daňové přiznání donést osobně na finanční úřad?

Daňové přiznání není nutné nosit na finanční úřad osobně, lze ho poslat i poštou či využít možnosti elektronického podání. Informace nezbytné pro správné plnění daňových povinností k daním z příjmů jsou zveřejněny na www.financnisprava.cz v záložce „Daně a pojistné“ a jsou aktuálně doplňovány v „Novinkách“.


Další způsob, jak podat daňové přiznání

Může jej podat také při výjezdech pracovníků finanční správy do vybraných obcí, kde vyplněná přiznání úředníci nejen převezmou, ale pomohou i s vyplněním. Nejbližší termíny jsou:

Kolinec 21. 3. 2016 13.30 – 17.00 hodin úřad městyse – zasedací místnost

Nýrsko 22. 3. 2016 13.00 – 17.00 hodin budova městské knihovny

Na internetových stránkách www.financnisprava.cz v záložce „Daňové tiskopisy“ lze nalézt rovněž interaktivní formulář DAP k DPFO, který slouží ke snadnějšímu vyplnění tiskopisu a k jeho tisku (tento formulář však není určen k elektronickému podání).

Vyplnění i odeslání tiskopisů DAP k daním z příjmů za zdaňovací období roku 2015 je možné provést i elektronicky v aplikaci EPO na Daňovém portálu, dostupném též na adrese www.daneelektronicky.cz.

V této souvislosti je třeba ještě upozornit, že již od 1. ledna 2015 platí nové ustanovení daňového řádu, podle kterého musí poplatník nebo jeho zástupce, pokud má zpřístupněnou datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, podat daňové přiznání elektronicky datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně. Tato datová zpráva musí být:

  • podepsaná uznávaným elektronickým podpisem, nebo
  • odeslaná prostřednictvím datové schránky, nebo
  • odeslaná s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky.

A jak lze vůbec daňovou povinnost zaplatit?

Určitě není nutné chodit platit osobně na finanční úřad, daňovou povinnost lze uhradit převodem z účtu či složenkou. Ve stanovených pokladních hodinách pak lze zaplatit daň i v hotovosti na finančním úřadě. Daň z příjmů fyzických osob lze zaplatit také daňovou složenkou – na poště bez poštovného.

Pokud někdo podával v minulých letech daňové přiznání a letos mu povinnost podat přiznání nevznikla, musí toto nějak oznamovat finančnímu úřadu?

Z daňového řádu vyplývá, že nevznikla-li poplatníkovi ve zdaňovacím období daňová povinnost k dani, ke které je registrován, sdělí tuto skutečnost finančnímu úřadu ve lhůtě pro podání daňového přiznání.

Jinými slovy, poplatník, který je registrován k dani z příjmů fyzických osob u finančního úřadu, by měl vždy ve lhůtě pro podání daňového přiznání, buď podat daňové přiznání, nebo finančnímu úřadu sdělit, že tuto povinnost nemá.

autoři: Michaela Hošťálková , Štěpánka Fenclová
Spustit audio