Do světa lesních samot

31. červenec 2014

Je zataženo, lehce poprchává a nad okolními kopci se zvedá mlha. Nevím, jestli je to nejlepší počasí na výlet… Moje průvodkyně, Zdeňka Řezníčková z Muzea Šumavy, mě ale uklidňuje, že tohle je typicky šumavské počasí. Cílem naší cesty je Březník, dějiště románu Karla Klostermanna Ze světa lesních samot.

Březník neboli Pürstling

Hájenka na Březníku (německy Pürstlingu) bývala od počátku 19. století sídlem revírníka, jeho rodiny a pomocníků. Ten poslední, Bohuslav Vrabec, zde působil ještě krátce po druhé světové válce. Jeho manželka Emilie ve svých vzpomínkách uvádí, že skoro každého turistu, který k nim zavítal, zajímalo, zda to nejsou oni – hrdinové Klostermanova románu, revírník Kořán a jeho manželka Zdeňka.

Román z Březníku

Román Karla Klostermanna Ze světa lesních samot vycházel nejprve od roku 1891 časopisecky v revue Osvěta a v roce 1894 poprvé knižně. Mezi čtenáři vzbudil velký ohlas a dodnes patří mezi Klostermannova nejoblíbenější díla. Klostermann sice na Březníku nikdy nežil, život zdejších lidí ale dobře znal, sám pocházel z rozvětveného šumavského rodu. V románu sugestivně líčí osudy obyvatel hájovny během celého roku, jejich povinnosti, zvyky, radosti i útrapy uprostřed romantické, ale divoké přírody daleko od civilizace. Příběh vrcholí děsivou vichřicí z 26. října 1870, která se stala definitivním mezníkem mezi starým a novým životem na Šumavě.

Březník - dějiště románu Karla Klostermanna Ze světa lesních samot

Pěšky až k hájovně

Z Modravy je to na Březník asi sedm kilometrů, tedy necelé dvě hodinky volné chůze. Počasí nám sice moc nepřeje, ale i tak je nám hej při pomyšlení, jaké to tu muselo být v zimě, kdy byla samota odříznuta od okolního světa několikametrovými závějemi. Dnes je na Březníku informační středisko Národního parku Šumava a restaurace. V létě sem můžete i na kole, v zimě na běžkách.

Hora Luzný v mlhách

Expozice Karla Klostermanna

Se Zdeňkou Řezníčkovou stoupáme po dřevěných schodech do podkroví hájenky, kde je stálá výstava věnovaná Karlu Klostermannovi. Je to jediná expozice na Šumavě věnovaná tomuto spisovateli. Původně bývala v sušickém muzeu. Když se ale v roce 2003 hledalo využití pro opravenou hájovnu na Březníku, napadlo nadšence z Muzea Šumavy a Občanského sdružení Karel Klostermann - spisovatel Šumavy, přemístit expozici právě sem. Někteří návštěvníci sice brblají, že musí takovou dálku pěšky, ale stojí to za to.

Podkrovní místnost je zařízená jako tradiční šumavská světnice. Lidový malovaný nábytek, prostřený stůl, nechybí ani nezbytná zásoba dřeva. Ve vitrínách jsou pak ukázky z Klostermanových románů a povídek, knížky i rukopisy, Klostermanovy fotografie a dokumentární záběry života na Šumavě, o kterém tak realisticky psal. Na vše z rohu dohlíží bílá spisovatelova busta.

Expozice Karla Klostermanna na Březníku

Pohled z okna

Poslední slovo má ale opět Šumava. Při výhledu z malého okna na protější kopce se nad holým vrcholem Luzného na chvíli rozestoupí mlha. Pohled na tuto magickou horu vám ještě dlouho nevymizí z paměti.

Poslechněte si náš výlet na Březník z prázdninového seriálu Kampa. Do pořadu jsme zařadili ukázky z Klostermanova románu Ze světa lesních samot.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.