Jana Kořínková: Cukrářská dílna ve Vejprnické ulici v Plzni

15. prosinec 2017
Publicistika

Vánoční cukroví voní z mnoha domácností a taky cukráren. A ještě z nové cukrářské dílny ve Vejprnické ulici v Plzni. Tam se dospívající teprve učí sladkému a voňavému řemeslu. Tahle cukrářská dílna je podle německého vzoru. A jednou tam bude možná i prodejna učňovských lahůdek. Více se dozvíte z následujícího fejetonu Jany Kořínkové.

K Vánocům patří i spousta sladkých dobrot, a tak si v Odborné škole výroby a služeb v plzeňské Vejprnické ulici nemohli pro otevření nové cukrářské dílny vybrat lepší dobu. 12. 12. tohoto roku přesně ve dvanáct hodin zadulo žesťové trio studentů plzeňské konzervatoře v jedné z místností školy a zahájilo tak slavnostní akt, na který tu dlouho čekali.

Byla to dlouhá cesta od nápadu k přestřižení pásky mezi dveřmi do dílny, ale povedla se - také díky vedení Plzeňského kraje, které má zájem na tom, aby žáci středních škol, které spravuje, měli co nejlepší zázemí pro svůj odborný růst.

Účastnili se všichni, kdo se na tom nějakým způsobem podíleli. Přijel také zástupce spřátelené německé školy. Ostatně právě vybavení obdobné školy v Německu inspirovalo ředitelku plzeňské Odborné školy výroby a služeb Hanu Krýslovou k další z akcí ve prospěch jejího rozvoje.

Rozhodla se, že když škola právě dosáhla Kristových let, tedy 33 let od svého založení, zaslouží si, aby se budoucí cukráři a cukrářky, kteří sem chodí, svému oboru učili v těch nejmodernějších podmínkách a poradili si pak v praxi se vším, co mají dnešní mistři sladkého řemesla k dispozici.

Nová cukrářská dílna plzeňské Odborné školy výroby a služeb

Podařilo se získat potřebné finance; se stavbou pomohli vstřícní projektanti, stavebníci, architektonický ateliér a sami žáci elektrotechnických a strojně montážních oborů, které tu také vyučují. Nebylo jednoduché dílnu, technické zázemí, šatny a odpočinkové prostory podle dnešních přísných parametrů vybudovat - nacházejí se v budově, která byla v 50. letech minulého století postavená jako ubytovna pro učně.

Srdce dílny tvoří moderní cukrářská pec. Žáci mají odteď pro své kouzlení sladkých dobrot obrovitý pracovní stůl, na kterém se kombinuje kvalitní tvrdé dřevo s nerezem, ale i kamenem, to aby mohli temperovat čokoládu, se kterou také často pracují.

Samozřejmě nechybí moderní pomocníci, jako jsou výkonné roboty, obrovská lednice. S báječnými, originálními zákusky, které vyrábějí v té dosavadní cukrářské dílně, se mohou setkávat hosté při nejrůznějších slavnostních příležitostech. Pochutnávalo si na nich i na 250 českých a zahraničních účastníků slavnostní recepce při příležitosti olympijské kvalifikace v curlingu, kterou v minulých dnech hostila Plzeň. Teď to půjde jejich tvůrcům ještě lépe od ruky.

Nejsou to jen cukráři a cukrářky, kteří se v Odborné škole výroby a služeb připravují. Poté, co složí závěrečné zkoušky a získají výuční list, se mohou hoši a dívky uplatnit například v zahradnictvích, strojírenské výrobě, prodejnách, stravovacích, ubytovacích, pečovatelských službách, potravinářské výrobě.

Nová cukrářská dílna plzeňské Odborné školy výroby a služeb

Přitom jsou to především žáci s lehkým zdravotním postižením nebo lehkým zdravotním znevýhodněním. V běžné střední škole by měli problémy, ale tady mají nastaveny nižší nároky na všeobecné a obecně odborné vzdělávání.

Výuka probíhá ve třídách s maximálně 24 žáky, odborný výcvik, na který je brán velký důraz, probíhá po osmi nebo 12 žácích a bere se ohled na úroveň dovedností a schopností každého z nich. Nešlo by to samozřejmě bez skvělých pedagogů.

Vždycky, když se setkám s ředitelkou Hanou Krýslovou, drobnou, usměvavou dámou, říkám si, kde jen bere sílu překonávat všechna možná úskalí, které rozvoj školy často brzdí - vždyť v nedávné minulosti hrozilo i její zrušení! Ale ona si vždycky něco nového naplánuje a pak jde za svým cílem tak dlouho, až se to povede.

Takže vedle cukrářské dílny by měla být v dohledné době kuchyně, kde se budou připravovat lahůdky studené kuchyně, kterými je škola také proslavená. A pozor - měla by tam být i prodejna, kde bychom si ty slané a sladké dobroty mohli koupit. Já věřím, že v dohledné době už obohatí náš vánoční stůl.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.