Jana Kořínková: Dostat šanci se vyučit – a práci najdou i šikovní mladí lidé s handicapem

29. duben 2016
Publicistika

Zdravotně znevýhodnění mladí lidé se mohou v životě uplatnit stejně dobře jako ti bez potíží. Je ale důležité jim věnovat pozornost při výchově a vzdělávání. A pak se třeba při soutěži ukáže, nakolik jsou zdatní. Jana Kořínková se byla na jedné takové akci podívat a přiblíží nám ji ve svém fejetonu.

Tak nevím, co bych si dala raději. Ten klasický chlebíček se salátem a šunkou nebo dva spojené celozrnné chlebíčky? Vypadají jako motýlek, ozdobu na křídlech a tykadla mají s kroužků černých oliv. A který ze salátů vybrat? Mám ráda červenou řepu – tak co třeba ten, který kombinuje hlávkový salát, ovoce, řepu a je zdobený sedmikráskami? To může být opravdu zajímavé…

Ochutnávat jsem ale mohla jen očima, detailní posouzení totiž náleželo odborné porotě. Ta také hodnotila slavnostní výzdobu stolů. Jeden byl červený valentýnský, druhý celý do lila pro narozeninový oběd s maminkou, ten se mně osobně líbil nejvíc. Svatební stůl zářil zlatem, velikonoční byl žlutobílý. Na ubrusech sladěné talíře, příbory, vyblýskané sklenky, květiny, vytištěná meníčka. Každý ze soutěžících mohl do úkolu dle libosti zapojit svou fantazii.

Vyhrála Planá s jarní slavností

Jistě se ptáte, co to bylo za soutěž: tak tedy byl to již 12. ročník celorepublikové Jarní kuchařské soutěže odborných nebo středních škol typu E, která se tentokrát před pár dny konala v Odborné škole výroby a služeb v Plzni. Soutěžící měli v první řadě vytvořit právě ony lákavé chlebíčky, poté nápadité jarní zeleninové či ovocné saláty a nakonec připravit stůl k nějaké výjimečné příležitosti. Suroviny na lahůdky si přivezli, ale zpracovávat a zdobit mohli až tady.

Hodnoceno bylo 10 dvojic z 8 škol 4 krajů. Náš kraj zastupovala plzeňská a horšovskotýnská škola. Vítěznou trofej si tentokrát odvezli žáci ze Střední školy živnostenské v Plané. Jejich chlebíčky, salát a zeleně prostřený stůl pro jarní slavnost byly skutečně na vysoké úrovni jak estetické, tak z hlediska zásad zdravé výživy. Ale i ti, kteří se umístili na nižších příčkách, zaslouží velkou pochvalu. Oni to nemají se získáním kvalifikace zrovna jednoduché.

Výuční list dává šanci na práci

Tříleté obory kategorie E jsou určeny hlavně pro žáky se zdravotním postižením nebo zdravotním znevýhodněním, naleznou v nich uplatnění absolventi nižších ročníků základních škol, absolventi základních praktických škol. Ve výuce i hodnocení je kladený důraz na individuální přístup ke každému z nich. Těžiště přípravy pro jejich povolání je v odbornosti. Důležité je, že složením závěrečné zkoušky žáci získávají střední vzdělání s výučním listem.

Z Odborné školy výroby a služeb v Plzni, stejně jako z dalších obdobných středních škol, vycházejí s výučním listem mladí lidé, kteří vzdor tomu, že měli během povinné základní školní docházky potíže, překonávají nějaký zdravotní hendikep, mohou najít na pracovním trhu uplatnění. Potkat se s nimi můžete třeba ve zdravotně sociálních službách, v prodejnách, ve strojírenské či potravinářské výrobě, ve stravovacích provozech a ubytovacích zařízeních, nebo v zahradnictvích. Kdo se jich bude ptát, jaké měli známky, když budou ve svém povolání šikovní?

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.