Jana Kořínková: Plzeňští sportovci nafotili kalendář s plzeňskými sestřičkami. Chtějí zkrášlit Dětskou kliniku

16. září 2016
Publicistika

Plzeňští sportovci nafotili kalendář s plzeňskými sestřičkami, chtějí získat peníze na zkrášlení Hematoonkologického oddělení Dětské kliniky. Víc se dozvíte ve fejetonu Jany Kořínkové.

Tak jako pokaždé, když se rok chýlí ke svému konci, se začínají objevovat v papírnictvích, prodejnách knih a na novinových stáncích nové kalendáře. Jsou plné koček, pejsků, koní, květin, receptů, přírodních a historických pamětihodností, krásných slečen. Ten, o kterém vám chci povídat, je dílem podobný, dílem úplně jiný. Každopádně moc pěkný.

Rajtoral, Horváth a sestry v akci

Nazvali ho Sestra v akci. Jsou na něm totiž ve velice vtipných pracovních situacích zachyceny zdravotnice oddělení Centrální sterilizace a Operačních sálů plzeňské fakultní nemocnice. Ale pacienti nejsou jen tak běžní, se kterými se setkávají každodenně. Představují je známí plzeňští sportovci, jako fotbaloví Viktoriáni František Rajtoral, Pavel Horváth a Jan Kovařík, hokejoví indiáni Tomáš Svoboda a Jakub Lev, automobilový závodník Václav Pech junior a řada dalších.


Kalendář si mohou zájemci objednat u Drahomíry Loužecké na e-mailu: louzecka@fnplzen.cz nebo na
tel.: 37 710 4118.
Výtěžek z prodeje bude určen na podporu malých pacientů Děktské kliniky FN Plzeň.

Myšlenka na kalendář vznikla před loňskými Vánoci, kdy v Centrální sterilizaci vybírali dárek v rámci tradičního vánočního Stromu splněných přání, který se už tradičně rozsvěcí na webových stránkách Fakultní nemocnice Plzeň. Dárek vybrali, přání splnili a řekli si- co kdybychom vymysleli něco většího? Probíralo se to i ono, až vznikl nápad na kalendář se známými plzeňskými sportovci. Takových je, pomyslíte si - ale jak jsem řekla na začátku, tady zachytili sportovce spolu se sestrami, které jsou, jak název kalendáře napovídá, v akci.

Sestřičky mají retrouniformy

Za vznikem kalendáře stojí půlroční práce celého realizačního týmu, který se scházel pravidelně jednou týdně a vymýšlel témata příběhů jednotlivých měsíců. Ani jeden z oslovených sportovců neodmítl. Původně se rozhodlo, že i sestřičky budou na fotografování oblečené do sportovních dresů. Ale fotograf Jan Devera, který se tvorby snímků ujal bez nároků na honorář, namítal, že by to bylo nudné. Až padl nápad obléci půvabné sestřičky do retrouniforem. Možná je pamatujete – modré košile s krátkými rukávy, bílá zástěra a vysoký naškrobený čepec. Nebylo jednoduché je sehnat, ale podařilo se. Moc jim sluší.

Fotograf s sebou přivedl tým vizážistek, které také zdarma sestřičky upravily. Fotografování si všichni užívali. A také se přitom dost nasmáli. Například při tvorbě březnového snímku s tenisovým trenérem TJ Škoda Plzeň Jiřím Hrdinou. Příběh této fotografie spočívá v tom, že jedna sestřička si připravuje injekci, je obrácená zády a druhá měří falešnému pacientovi tlak. Tomu, když se podívá na pěkné pozadí sestřičky, jakoby vylítne tlak na maximum a druhá sestra je doslova v šoku. Jiří Hrdina, velmi solidní pán středního věku, prý byl hodně stydlivý…

Hodně kalendářů z nákladu 400 kusů se již prodalo, další jsou zamluvené a v případě, že by se nedostávalo, byl přislíbený dotisk. Zájem projevil i jeden pán z Regensburgu, který fandí plzeňskému hokeji a do Plzně na něj jezdí od roku 2011. Koupil si hned dva kalendáře a dalších pět set korun ještě přidal. Že se narodil kalendář pro charitu viděl na stránkách HC Škoda Plzeň, kde je i kontakt. A kam půjdou vybrané peníze? Na zkrášlení Hematoonkologického oddělení Dětské kliniky. Jak říkají „sestry v akci“: „Když tam děti s vážnými nemocemi krvetvorby musí tam pobývat dlouhé týdny, tak ať jsou obklopeny co nejhezčím prostředím“.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio