Jana Kořínková: Před 25 lety vznikl v Plzni Český národní registr dárců dřeně - teď už má přes 76 tisíc dárců!

10. listopad 2017
Publicistika

Pouze 16 registrů dárců kostní dřeně na světě má akreditaci v nejvyšší možné kategorii Světové asociace dárců dřeně. Mezi nimi je Český národní registr dárců dřeně v Plzni, jako jediný ze zemí střední a východní Evropy. Vznikl v roce 1992 - takže letos je co oslavovat, říká v dnešním fejetonu Jana Kořínková.

Kdyby se měřila pozitivní energie, tak v hotelu Vinohrad v Šidlenech na Kyjovsku by určitě samým náporem upadla rafička. Setkali se tu totiž spolupracovníci plzeňské Nadace pro transplantace kostní dřeně, jediné české nadace, která spolupracovníky má.

Nejsou jen tak ledajací. Za dvacet pět let, kdy byla nadace založena s cílem vybudovat nestátní registr dobrovolných dárců krvetvorných buněk, mají za sebou až neuvěřitelné výsledky. Pomohli pro nadaci získat nezbytné finance, kterými podporuje dárcovství a transplantace krvetvorných buněk, podílí se na vybavení hemato-onkologických center a laboratoří v celé České republice.

Přispívá na vzdělávání, rozvoj vědy a výzkumu v oblasti hemato-onkologie a transplantační medicíny. Podporuje pacienty, kteří se díky své nemoci dostali do tíživé životní situace. Spolupracovníci pomohli pro Český národní registr dárců dřeně získat tisíce potencionálních dárců, z nichž už mnozí zachránili životy u nás i daleko ve světě. V plzeňském registru je jich zapsaných přes 76 tisíc.

A protože to dělají nezištně, rozhodlo vedení nadace a registru, s pomocí jednoho sponzora, že jim k pětadvacetinám poděkuje pobytem v krásném prostředí, kde se dozví všechny novinky programu transplantací kostní dřeně, vymění si zkušenosti a ještě zbyde čas na to, aby se společně pořádně pobavili.

Byla tam například Jitka Košínová, která podstoupila v roce 2013 transplantaci kostní dřeně kvůli akutní leukémii. Rok nato už se svými přáteli a lidmi po transplantaci dřeně vystoupila na Sněžku a od té doby tam míří každoročně. Boří mýty, že leukémie udělá z pacientů doživotní trosky. Byli tam Zdeněk Švehla a Dagmar Paterová ze Strakonic. On vyléčený pacient a ona dárkyně kostně dřeně. Společně pomáhají Nadaci pro transplantace kostní dřeně mimo jiné tím, že pořádají před Vánoci velmi oblíbený jarmark výrobků, které zhotovily děti a senioři. Výtěžek pokaždé míří na nadační konto.

Na setkání spolupracovníků Nadace pro transplantace kostní dřeně v Šidlenech nechyběla Iveta Hlobilová ze Znojma. Před třemi roky jejich tehdy osmiletému Adámkovi transplantace kostní dřeně zachránila život a ona teď velmi energicky získává nové potencionální dárce a finanční prostředky pro nadaci. Pamatujete na Kabelkománii, která vloni proběhla i v Plzni a na dalších místech našeho regionu? Prodávaly se tam kabelky, které už jejich původní majitelky doma omrzely, a výtěžek posílil konto nadace. Tento nápad dostala a pomohla realizovat právě Adámkova maminka.

Samozřejmě nechyběla už skoro legendární spolupracovnice nadace Zdenka Waserbauerová. Ve svých sedm a sedmdesáti letech stále neúnavně přednáší po školách, píše články, vystupuje v rozhlase a televizi, komunikuje s úřady, s cílem získat nové potencionální dárce. Do Českého národního registru dárců dřeně se jich díky bohulibé činnosti paní Zdenky zapsalo bezmála deset tisíc a řada z nich už pacientům s vážnými chorobami krvetvorby zachránila život. Teď navázala spolupráci s Vojenskou akademií ve Vyškově. Mladí, zdraví muži, to jsou ti nejlepší možní dárci krvetvorných buněk.

Šidleny u Milotic, kde se setkání za odměnu konalo, bylo dobře vybrané místo. Je to ryze vinařská osada uprostřed vinohradů, teď na podzim krásně vybarvených. Jeden originální sklípek vedle druhého. Samozřejmě, že skupina, spojená myšlenkou dárcovství, jeden z nich navštívila. Všichni ochutnali dvanáct druhů výborného vína, zazpívali si kyjovské písničky s partou chlapů odvedle, která za nimi přišla. A pak si ještě dlouho do noci povídali si o svých zkušenostech a o novinkách, které se dozvěděli od vedení nadace a registru. Také si společně zazpívali a veselili se. Však si to zasloužili.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio