Jana Kořínková: V Poustce se o svou obec opravdu výborně starají

25. srpen 2017
Publicistika

Je zajímavé sledovat vesnice, které uspějí v soutěži o vesnici roku. Jak využijí příspěvky? Jana Kořínková se byla podívat v obci Poustka a poví nám ve svém dnešním fejetonu, co se tam děje.

Tentokrát nás jelo na pobyt v hotýlku pod hradem Seeberg u Františkových Lázní pět: Děda, já babička, dvanáctiletá a osmiletá vnučka a naše mladá psí holka. Nesmíme ovšem zapomenout, že kromě zavazadel s námi putoval také turistický deník starší vnučky. Jedinečné album, kam si nalepuje turistické vizitky z atraktivních míst, která navštívila, dostává razítka, která to potvrzují a připisuje si k nim svá hodnocení. Už cestou nás upozorňovala, že nedaleko D5 z Plzně směrem na Rozvadov jsou Kladruby, když jsme odbočili na silnici vedoucí na Cheb, hlásila, že je nablízku Hornické muzeum v Plané, Mariánské Lázně, Kynžvart. To jí totiž napovídala mobilní aplikace. Čeká nás proto ještě řada výletů.

V okolí hradu si můžete prohlédnout hrázděné domy. Jinde než na Chebsku je u nás nenajdete

Oprava kostela sv. Wolfganga pokročila

Minuli jsme Františkovy Lázně a zabočili přes Poustku do její druhé části Ostrohu, cíle naší cesty. Tam se tyčí krásně opravený a hojně využívaný romantický hrad Seeberg. Ten jsme také za našeho pobytu pořádně prozkoumali a razítko to stvrzující bylo opravdu zasloužené. V turistickém deníčku pak vnučce během dalšího týdne přibyly i vizitky a razítka z Goethovy vyhlídky, Františkových Lázní, rezervace SOOS s bahenními sopkami, Chebu. Moc jsme si to všichni včetně neposedné psiny užívali.

A já jsem samozřejmě byla hrozně moc zvědavá, jak pokročila oprava starobylého kostela svatého Wolfganga, který v dezolátním stavu před více než deseti lety převzali od Plzeňské diecéze místní nadšenci a za pomoci sbírek a později i dotací mu vracejí bývalou krásu. Střechu už má celou novou, takže nikudy dovnitř neteče, celá stavba je oddrenážovaná, spodní voda je tedy odváděna pryč. Uvnitř je přeložená podlaha. Byl ukončen stavebně historický průzkum, který mimo jiné prozradil, jaká na kostele bývala fasáda. Už v září začnou proto stavebníci halit do světle a tmavě okrova jižní stranu kostela.

Přibyla další krásná vitrážová okna s podobami těch, kteří je sponzorují, stylizovaných do podoby svatých. I když ještě zbývá hodně opravit a upravit, probíhají tu stále kulturní akce, výstavy, svatby. Teď třeba probíhá už 9. ročník výstavy amatérských fotografií. To všechno se musí svatému Wolfgangovi nahoře na nebesích líbit.

Lidé z Poustky sází aleje a budují rybníky

Spousta novinek je i v samotné obci Poustka a její části Ostrohu. 160 stálých obyvatel v čele se sedmi akčními zastupiteli nezahálejí. Předloni získali v soutěži Vesnice roku Zelenou stuhu Karlovarského kraje za péči o životní prostředí, na jejímž základě mohli čerpat dotaci na vysázení alejí. Podél všech příjezdových cest teď rostou mladé duby, lípy, javory. Mezi částmi obce Poustka a Ostroh vysázeli ovocné stromy a rozšířili sady. Všechno jsou to krajové odrůdy.

Vloni se Poustka ovázala Modrou stuhou soutěže Vesnice roku Karlovarského kraje, která je udělována za společenský život a komunitní plánování. Mohli tedy rovněž čerpat finance z Ministerstva pro místní rozvoj a připravit výborný projekt, který zavede veřejné osvětlení s úspornou led technologií do všech koutů obou částí obce. V nebližších týdnech se začnou stavět sloupy.

Připravují i další projekty, které je možné financovat z evropských peněz. Plánují komplexní pozemkovou úpravu v obou katastrech, scelování pozemků a vytvoření dvou rybníků. Jeden z nich vznikne přímo pod hradem, v místech, kde kdysi býval. Ocení ho jistě milovníci plavání, ale především místní myslí dopředu - v době, kdy si s námi mává počasí, je třeba zadržovat vodu v krajině.

V Poustce se o svou obec opravdu výborně starají. Není divu, že k nim odjinud jezdí pro informace a také je dostávají.

Naše vnučky při odjezdu domů prohlásily: Tady je to boží! Přijedeme za rok zas! Psí holka zavrtěla na souhlas ocáskem. Nejlepší vysvědčení.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.