Játrům škodí obezita a alkohol, prospívá jim káva

24. říjen 2017

Játra jsou důležitým orgánem našeho těla, klíčovým pro metabolismus člověka. Když přestanou fungovat, člověk nemá šanci na přežití. Stav svých jater můžeme ovlivnit i my sami. Jak?

Nikoho neudiví, že přehnané pití alkoholu játra poškozuje. Alkohol bychom rozhodně neměli pít na lačno a neměli bychom ho pít v nadměrné míře. Oproti dřívějším tvrzením se ale v posledních letech ukazuje, že játrům prospívá pití 4 a více standardních šálků kávy denně. „Káva je jedním z nejlepších prostředků pro ochranu jaterních funkcí, brání fibróze jater, zpomaluje progresi chronického jaterního onemocnění,“ potvrzuje prospěšnost pití kávy pro játra MUDr. Václav Hejda z I. interní kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Káva je dobrá nejen pro játra

Nejnovější studie odhalily, že káva má prospěšný vliv i na celou řadu dalších funkcí v lidském organismu. Její užívání v uvedeném množství 4 a více šálků denně údajně může prodloužit život až o 20%. Předpokladem pochopitelně je, že nemáte srdeční nebo jiné onemocnění, u kterého je káva kontraindikována.

Onemocnění jater – příznaky a léčba: Odpovídá gastroenteorolog Václav Hejda Onemocnění jater – příznaky a léčba: Odpovídá gastroenteorolog Václav Hejda
O žloutenkách, ztučnění nebo cirhóze jater hovoří MUDr. Václav Hejda O žloutenkách, ztučnění nebo cirhóze jater hovoří MUDr. Václav Hejda

Důsledkem nadváhy bývá rizikové ztučnění jater

Stejně jako alkohol játrům škodí nadváha a na ni navazující zdravotní potíže, tedy metabolický syndrom, cukrovka a vysoký krevní tlak. „Nadbytek energie, který organismus dostává, se u většiny lidí transformuje do tuků, které se ukládají do jater. To vede ke steatóze neboli ztučnění jater,“ vysvětluje MUDr. Václav Hejda, „a steatóza je nebezpečná tím, že může vést ke steatohepatitidě, což je forma zánětu jater.“ U celé řady pacientů pak toto onemocnění postupuje do fibrózy, cirhózy až v některých případech i rakoviny jater.

Jak pečovat o svá játra?

Dobrou zprávou je, že játra můžeme odtučnit poměrně jednoduše – redukcí váhy alespoň o 7 až 10 procent. „I toto minimum způsobí, že stupeň ztučnění jater klesne, upraví se jaterní testy, většinou se upraví i lehce zvýšený cukr v krvi a sníží se cholesterol a triglyceridy,“ ujišťuje MUDr. Hejda.

Takže co můžeme my sami udělat pro svá játra? Omezit konzumaci alkoholu, rozumně se stravovat, v dostatečné míře se pohybovat, a pokud nám to zdravotní stav dovoluje, pít pravidelně několik šálků kávy denně.

Spustit audio