Jindra Klímová: Aktuální téma - český humor

13. srpen 2012
Publicistika

Smysl pro humor si Češi hýčkají a mluví o něm jako o typickém znaku svého národa. Jsou ale chvíle, kdy je humor opouští. Aktuální téma - český humor - takový je název dnešního příspěvku Jindry Klímové.

V takovém letním kempu, kde se sejdou lidé nejrůznějších povolání, leckdy poprvé a naposledy, není třeba nic předstírat. Tady se chodí v plavkách nebo trenýrkách, žádné sako nezakrývá vtažené břicho a dámy jako by si ulevily od líčidel a vysokých podpatků. V takovém letním kempu se i mluví uvolněně a bez servítků. A právě tady znovu zjistíte platnost staré moudrosti, že humor je jedním z nejlepších kusů oděvu, jaký může člověk ve společnosti nosit. Vtipálkové jsou nejvíc vyhledávaní a oceňovaní společníci. O Češích se říká, že mají humor v krvi. To je asi příliš zobecněné. Já bych řekla - jak kdo. Škoda, že v poslední době humor, ve kterém má umění své nezastupitelné místo, jako by zapomínal, že nesmí urážet, zraňovat, ani šokovat. Chybí mu to podstatné, laskavost. Humor se totiž nedá naučit ani předstírat. Vedle ducha a vtipu předpokládá také dobrotu srdce i umění najít ten pravý styl podání. A jak řekl Karel Čapek, "Humor je opak pathosu. Je to trik, kterým se událost zmenšuje, jako bychom se na ni dívali obráceným dalekohledem."

Kempování (v autokempu Sedmihorky v Českém Ráji)

S tímhle zázračným dalekohledem se o večerech v letních kempech lidé hodně pobaví. Tady totiž surfují i myšlenky, takže na přetřes přicházejí nejen holínky a deštníky naší olympijské delegace, klikající červený bus, řada protestních happeningů, které skončily trapně až odpudivě, ale hlavně teď aktuálně formy senátních, krajských i prezidentských volebních kampaní, které nás mají zaujmout, neb jsme voliči. Tedy - ti lidé rozhodující. Při pomyšlení na takové rozhodování nás obyčejně všechen humor přechází. Bude lepším prezidentem ten, co se nezadýchává a běhá, ten co má známosti, ten co už má své heslo a nebo se svým uměleckým dojmem ten, který ač přibral, cítí se dobře? A co tenhle exot s nejasným záměrem, kterému kamarádi poplácali po zádech a řekli: zkus to! K výběru už jich máme kolem patnácti a s úžasem sledujeme, jak ta jména přibývají. Když jsem dostala dotaz - jaký vtip mě v poslední době rozesmál - odpověděla jsem bez váhání. Tento: na podzim vyjede Ivan Mládek se svým Banjo Bandem na turné po devíti českých městech, a vybral pro své koncerty to nejlepší, co kdy nazpíval a čím se může pochlubit. Asi stále ještě nechápete, že... Ta šňůra má totiž všeříkající název: Poslední turné před zvolením prezidentem. Nu proč ne, že!

O 27 křesel do Senátu má zájem 250 uchazečů. V regionech se o úspěch pokusí sedmdesátka stran a hnutí nejasných až pitvorných názvů. Dobře vědí, že stará jména jsou už provařená, sliby hříšníků teprve budoucích zní jaksi měkčeji a také recese v politice je zábavná, ne?. A tak o večerech v kempu řeší vášnivá debata dilema: můžeme být rádi, že se tolik lidí cítí být schopnými vést a řídit společnost? A nebo si dát o to větší pozor, protože - málo platné - i takový volič má nějakou odpovědnost... Ještě že si v létě necháme všechno projít hlavou. Třeba u karet. To je, jak známo, konečná hra v určitých mantinelech. A hrajeme ji, abychom vyhráli. Kdežto politika je hra nekonečná. Její hráči si hrají s těmito mantinely a posouvají je. Tu doleva, tu doprava.. A po volbách nám leckdy musí stačit na obranu jen ten humor.

Senát (ilustrační foto)


autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.