Jindra Klímová: Přímluva za moudrost

10. prosinec 2012
Publicistika

Dětí se ptáme, jestli byli hodné a zda si zaslouží dárky pod stromečkem. A zaslouží si je dospělí? Tak se ptá Jindra Klímová ve svém dnešním příspěvku nazvaném "Přímluva za moudrost".

Je čas vánoční, takže jakmile se potkáme s více i méně známými lidmi, tiskneme si ruce a přejeme si šťastné a bohaté svátky a dobrý příští rok. Dělá se to. Ač zimní čas, něco teplého a přívětivého je cítit v ovzduší. A slušný člověk si musí dát otázku: proč tomu tak nemůže být i jindy? Jestlipak znáte fejeton Karla Čapka Historie betlémská? Stojí za přemýšlení a tak vám ráda přiblížím jeho obsah.

Když se spisovatel ještě učil biblické dějepravě, zůstaly mu nejasné některé věci: co se stalo s pastýři, kteří se ve chlévě v Betlémě klaněli novorozeněti a kam se poděli tři králové, kteří za ním putovali tak daleko se zlatem, kadidlem a myrhou. Jaksi očekával, že když přišel Velký pátek, přinejmenším měl alespoň k Pilátovi doběhnout posel těch tří a říci mu, že se sice nechtějí míchat do záležitostí judské provincie, ale že mají velký zájem na osobě, zvané Ježíš. Proto že protestují proti úkladům proti němu a objeví se v plné zbroji, bude-li nutné hájit muže, na kterém jim záleží jako na hlasateli víry. Najednou nebyli. A už nikdy nikdo o nich neslyšel. A mladičký Karel Čapek nad touhle ozvěnou minulosti přitom nějak tušil, že ti dobří pastýři se přišli podívat na Ježíšovo ukřižování, neboť lid miluje zábavu. A že takoví "Benátští" žijí dodnes, ochotni vítat každého, kdo přichází se sebevědomím, sliby a novým učením a kamenovat každého, koho zasáhl první kámen.

Dřevěný betlém

Karel Čapek byl hloubkou svého přemýšlení moc vzácný člověk. To kdyby tak umělo víc lidí! Už proto, že dějiny běží, mají své vrcholy i propasti - jen jak se zdá, jedno se nemění: lidská povaha. Tak - z historického konkurzu do současnosti. Stromeček a dárky pod ním jsou pro tu nejmladší generaci obyčejně využity jako záležitost výchovná. Kolikrát děti slyšely - uvidíme, jak jsi byl hodný! A jak jste byli hodní vy, dospělí, kteří si osobujete právo řídit tuhle společnost? Tohle vědět - to by se možná ti malí divili! Proto se chci přimluvit: dejme si navzájem pod stromeček jeden balíček navíc. Ať jsou v něm jen spravedlivé soudy a moudré, pravdivé výroky.

Už víme ze života, že pravda zdaleka neudělá ve světě tolik dobra, kolik polopravda zla. S těmi polopravdami se častujeme nejen mezi sebou navzájem, ale i v politice a mezi institucemi. Letos to bylo markantní ve vztahu k Evropské unii. Stále si uvědomujeme, že 40 procent všech veřejných investic v republice je financováno z evropských fondů a mohlo by být ještě víc. Dálnice, školství, místní rozvoj, ekologie, kultura a zdravotnictví. Upozornění na tento fakt, viditelná na tabulkách na mnoha místech, leckdy vzbuzují otázku, zda šlo skutečně o věci nejnutnější a nejpotřebnější.

Vládní koalice se zasadila o to, aby byly urychleně schváleny církevní restituce a 59 miliard k nim potřebných bylo finančně součástí rozpočtu letošního roku. Schodek tedy rázem nebude 3,5 procenta, ale pět procent. Z tohoto důvodu nám nebude proplaceno 11 až 12 miliard evropských peněz. Když se novináři ptali ministra financí Kalouska, zda tato účetní operace nesváže ruce příštím vládám, pronesl rozhodně, že nikoliv. Řekl: "Zvýší se sice letos účetně deficit, ale dluh se nezvedne ani o korunu. Pokud jde o peníze, hovoříme o splátkách dvou miliard korun ročně, počínaje tím příštím po dobu třiceti let. A ty by žádné vládě problém dělat neměly. Konec konců vše je podle evropské účetní metodiky ESA 95."

Účetní kniha

Účetní operace je prostě kouzlo dneška. Takové abraka dabraka. Jenomže ono jde o to, aby kroky Poslanecké sněmovny, Senátu i vlády byly lidem srozumitelné. Aby to, čemu říkají reformy, mělo na konci viditelný a hmatatelný cíl a nejen výdělky během poradenství, tendrů a zakázek. Aby ta úpornost a ukvapenost reorganizací vlády, která tu bude ještě zhruba osmnáct měsíců, nepřinesla víc zmatku a nevratných škod. Karel Čapek by se asi v téhle situaci ptal: a kde jsou ti voliči, kteří si své politiky vybrali ? Na demonstracích, které se svědomí mocných ani nedotknou a nebo na nějakém zábavném happeningu? Už to víme... žádný balíček s touhle odpovědí pod stromečkem nebude.


autor: Jindra Klímová
Spustit audio