Jiří Stočes: Nezapomínejme na Čechy, kteří padli za Rakousko-Uhersko!

27. říjen 2017
Publicistika

S 28. říjnem si spojujeme především legionáře a vznik samostatného Československa. Po skončení první světové války se ale záměrně zapomínalo na ty, kteří v ní padli za Rakousko Uhersko. Nové republice se nehodili do krámu. Ve fejetonu si na ně vzpomene historik Jiří Stočes

Zítra oslavíme devadesáté deváté výročí vzniku Československa. Státu, který již neexistuje, ovšem přesto ho považujeme za svůj.

První republika jako mýtus a pozitivní vzor

28. říjen 1918 stále vnímáme jako počátek novodobé české státnosti, jako počátek toho, co existuje přes řadu zvratů dodnes. A protože první Československá republika se vlivem svého zakladatele Tomáše Garrigua Masaryka stala státem demokratickým (a vydržela jím být až do roku 1938), připomínáme si v tento den i tuto demokratickou tradici. Ta nám byla zvláště drahá v době nacistické a potom i komunistické totality. Jen si vzpomeňme na mnohé reminiscence na Masaryka a první republiku v listopadu 1989 a letech těsně následujících. Ostatně, připomínka demokratických tradic první republiky je jistě na místě i v souvislosti s právě uplynulými volbami.

Politické uspořádání nově vzniklého Československa přitom zdaleka nebylo ideální, řada problémů se nevyřešila, ostatně tehdejším politikům k tomu nebylo dáno mnoho času. Vždyť první republika existovala jen necelých dvacet let! Jen tak pro srovnání – od roku 1989, který většina z nás vnímá jako počátek „současné éry“, uběhne v listopadu již let dvacet osm.

Význam, který přikládáme 28. říjnu 1918, odráží nejen skutečnost, že právě v tento den se tradičně udělují státní vyznamenání, ale i různé místní oslavy ve městech a obcích. V Plzni se kromě oficiálního vzpomínkového shromáždění otevírají návštěvníkům muzea, galerie, zahrady a v poslední době i některé průmyslové objekty, jako třeba vodárna – a to buď zadarmo, nebo za symbolickou cenu 28 Kč. Vedle toho se pořádají různé tematické prohlídky města, okružní jízdy historickými vozidly městských dopravních podniků a večer pak Průvod světel. Letos navíc přibude koncert Marie Rottrové na náměstí, pořádaný Plzeňským krajem.

Bojovali za císaře pána. A nevadilo jim to

Jak už jsem naznačil, to, že se stále považujeme za dědice a pokračovatele první republiky, je určitě pozitivní. Přesto je myslím blížící se stoleté výročí vzniku Československa určitou příležitostí k tomu, abychom i tento mezník v dějinách českého národa začali nahlížet méně emocionálně. Abychom byli schopni vnímat, ba ocenit i ty, kteří nestáli na straně vítězů. V prvé řadě jde o české vojáky v rakouských uniformách, kteří za císaře pána padli v první světové válce. Bylo jich odhadem asi 140 tisíc. Pro srovnání – legionářů zemřelo na bojištích první světové války asi pět a půl tisíce, tedy dvacet pět krát méně.

Je pravda, že řada českých vojáků měla s bojem za Rakousko problém a někteří ho řešili úmyslným přechodem do zajetí a případně vstupem do legií. Jak však historikové již mnohokrát připomněli, daleko více bylo těch, kterým účast v rakouské armádě nevadila, ba prokázali v ní mimořádnou odvahu a vytrvalost. A když už padli zajetí, místo na vstup do legií mysleli jen na to, jak se dostat zpátky ke svým rodinám. Rakousko-Uhersko prostě považovali za své, i přes řadu výhrad, které k němu velmi pravděpodobně měli.

První republika měla s padlými za císaře pána logicky problém, glorifikováni byli legionáři. Dodnes tuto schizofrenii názorně demonstrují hojné pomníčky padlým z první světové války po českém venkově. Naprostá většina jmen, která jsou na nich uvedena, patřila místním otcům a synům, kteří zemřeli za Rakousko. Tato skutečnost je však obvykle zamlčena, naopak bývá zdůrazňováno, že dotyční padli za „naši svobodu“, a připojené československé státní symboly jasně ukazují, jakou svobodu měli zadavatelé pomníku na mysli.

I ti na straně poražených si zaslouží naši úctu

Nám ale stoletý odstup od rušných událostí první světové války i vzniku Československa v roce 1918 umožňuje daleko smířlivější pohled. A bude dobře, když zazní právě z Plzně, kde bývala slavná kasárna 35. pěšího pluku rakouské armády, což se dodnes odráží v pojmenování rušných Sadů pětatřicátníků. Zkrátka – tak jako se my dodnes vztahujeme k první republice, mnozí Češi se ještě za první světové války vztahovali k Rakousko-Uhersku a byli ochotni za něj i život položit. Navzdory tomu si i oni zasluhují naši úctu. Až budeme příští týden při Památce zesnulých navštěvovat hřbitovy, vzpomeňme i na ně!

autor: Jiří Stočes
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.