Jubilejní festivalový ročník mezinárodního filmového festivalu zahajuje jako nikdy předtím

3. červenec 2015

První den letošního jubilejního ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech proběhne vzhledem ke svým padesátinám skutečně velkolepě.

Je přichystáno opět 14 promítacích sálů, přičemž hned šest z nich je tradičně umístěno v Hotelu Thermal. Nejviditelnější změnou je chybějící nafukovací stan, který je více než nahrazen Národním domem s kapacitou 300 míst.

Co se týká programových sekcí, chtělo by se parafrází říci, že na východ od Západu klid, tedy vše při starém. Ale pozor na jemné nuance.

Soutěže zůstávají v obvyklém rozsahu a rozlišení. Česká kinematografie je zastoupena v každé z nich: v soutěži hraných filmů jde hned o dva snímky (Kobry a užovky Jana Prušinovského a koprodukční se Slovenskem Domácí péče Slávka Horáka). Do sekce Na východ od Západu dorazí debut Víta Zapletala Prach. Mezi soutěžící dokumenty byl vybrán půlhodinový Resort Martina Hrubého, sběrný dokument Heleny Třeštíkové Mallory a Amerika Jana Foukala. Držme palce.

Čtěte také

Šest blízkých setkání dává poprvé v dějinách festivalu šanci šestici dnes již prestižních tvůrců spřízněných s naším nejvýznamnějším festivalem, aby si vybrala po filmu svého srdce a jeho prostřednictvím upozornila na hodnoty, které by nám ani po letech neměly uniknout.

Další novinkou je První podání, které dává šanci desítce mladých tvůrců představit svá první krátkometrážní dílka. Libanonský film, Pocta Larise Šepiťkové či sekce Zpátky k pramenům, přinášející celkem 14 restaurovaných filmů, chtělo by se vršit vše, na co neopomenout.

Ale ještě k tomu otevírajícímu dnu. V rámci akce Slavte s námi 50. ročník MFF Karlovy Vary po celém městě! pořadatelé upozorňují na množství akcí zdarma, které proběhnou v Karlových Varech. Takže nejen potkat největší festivalovou hvězdu Richarda Gera na červeném koberci, ale i běžné účastníky festivalu, kteří mohou být ozdobeni motýlkem nebo s nalíčenými červenými rty. Jubilejní festivalový ročník zahajuje jako nikdy předtím.

autor: Jan Kastner
Spustit audio