Krakowiak, sedlcké i karičky zněly plzeňským studiem

12. září 2014

„Veselá ta krajina, kde sa milá zrodila...“ Sympatický cimbalista usedl za cimbál, přidali se ostatní krojovaní muzikanti a od prvních tónů bylo zřejmé, že další festivalový koncert, který se v plzeňském studiu Českého rozhlasu Plzeň každoročně koná v rámci Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň, bude zážitkem. A byl!

Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň je už tradiční akcí, na kterou se příznivci lidového umění v Plzni i okolí dlouho dopředu těší a pokaždé všechny festivalové scény zaplní do posledního místečka. Jedním z míst, kde se s festivalovými účastníky můžete pravidelně potkávat, je velké hudební studio Českého rozhlasu Plzeň.

Letos v červnu bylo studio svědkem dalšího muzikantského setkání, které dokonce neslo přívlastek mezinárodní. Vybraní festivaloví účastníci - Cimbálová muzika Ohnica z Uherského Hradiště, muzika slovenského souboru Borievka z Košic i muzika polského souboru Krakus z Krakova spojily síly a společně připravily hodinový pořad, který nadšeně sledovali nejen diváci v hledišti, ale koncert se samozřejmě zároveň natáčel i pro další rozhlasové využití.

Slovenský soubor Borievka z Košic

V pondělí já kořaličku pijem…

Polský soubor Krakus z Krakova

Milostné i pijácké písničky z moravského Dolňácka, temperamentní tance z východního Slovenska téměř zvedající diváky ze sedaček i polské zadumané melodie a písně o tom, jak „plyne Visla, plyne po polské krajině…“ – to vše během koncertu zachytily rozhlasové mikrofony. Zvláštní posluchačský zážitek navíc poskytla virtuózní instrumentální čísla v podání moravských muzikantů nebo karičkové piesne (z obce Parchovany) předvedené zpěvačkami slovenského souboru Borievka a capella, pouze za rytmického tanečního podupávání. Radost poslouchat!

Záznam koncertu tří lidových muzik, který se uskutečnil v Českém rozhlasu Plzeň v rámci 18. Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň 2014, si poslechněte ve 2 částech.

Cimbálová muzika OHNICA (Uherské Hradiště)

Muzika vznikla na přelomu roku 2005 a 2006 původně jako doprovodné uskupení muzikantů na absolventský koncert, její obsazení tvoří převážně středoškoláci a vysokoškoláci. Muzika se zaměřuje na interpretaci písňového a tanečního repertoáru hradišťského Dolňácka, ale nebrání se ani hudebním výletům do jiných regionů nebo žánrů. Muzika pravidelně vystupuje na domácí scéně i v zahraničí a spolupracuje s folklorními soubory a sólisty z Uherskohradišťska. Název Ohnica znamená hořící trávu na poli v podzimním slunci, ale symbolizuje i temperament a ohnivost hudebního projevu této cimbálové muziky.

Umělecký vedoucí: Mgr. Jan Káčer
BORIEVKA (Košice, Slovensko)

Počátky folklorního souboru Borievka (borievka = slovensky jalovec, ze kterého se vyrábí borovička) při Občanském sdružení Borievka, Košice spadají do roku 1979. Repertoár souboru je zaměřený na folklor východoslovenského regionu - oblastí Zemplín, Šariš, Spiš a Abov se zřetelem na zachování čistoty původního tanečního a hudebního projevu. Soubor se pravidelně prezentuje na folklorních festivalech a slavnostech na Slovensku i ve světě, za své umění již získal množství ocenění - mj. titul laureát festivalu Akademická Nitra v letech 2004 a 2006.

Ředitel: Michal Noga
Umělecký vedoucí a choreograf: Ján Vajda
Vedoucí lidové hudby a primáš: Radoslav Kertis
KRAKUS (Krakov, Polsko)

Krakus je nejstarším studentským folklorním souborem v Polsku. V roce 1949 ho na Univerzitě vědy a techniky v Krakově založil Wiesław Białowšs. Soubor se věnuje tradičnímu lidovému umění z oblastí Krakov, Silesia, Rzeszów, Sącz, Lublin, Kielce, Łowicz, Żywiec a Beskydy a pracuje s autentickým materiálem, který je s citem scénicky zpracovaný a dává vyniknout rozmanitosti jednotlivých polských regionů. Soubor je nositelem celé řady ocenění. Během své dlouhé existence se úspěšně prezentoval nejen na mnoha místech Evropy, ale také v Asii, Africe a Severní i Jižní Americe.

Vedoucí souboru: Maciej Jędrzejek
Vedoucí hudební složky: Wojciech Knapczyk
Vedoucí pěvecké složky: Tomasz Widomski
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.