Kvalitní dubový sud ničím nenahradíš. Nejen v pivovarech to dobře vědí

16. únor 2017

Věnečkář, zejkovec, ležák. Že vám tyhle výrazy nic neříkají? Není divu. Jsou to nástroje, které při výrobě sudů a dalších nádob potřeboval kdysi nenahraditelný bednář.

Přísné hygienické předpisy v potravinářství postupně vytlačily téměř všechny dřevěné pomůcky a další přírodní materiály na pokraj užití. Kromě profesí zabývajících se výrobou alkoholických nápojů, tedy vinařství, lihovarnictví a pivovarnictví, je dnes dřevo, natož pak třeba kůže, téměř sprostým slovem. Světu vládnou umělé hmoty a nerez.

Bednář vyráběl větší sudy a ne bedny, jak by se mohlo zdát. Stejně tak bečvář se zase soustředil na různé menší nádoby a soudky. Zrání kvalitního nápoje v dřevěném sudu nic nenahradí. A v alkoholových oborech to dobře vědí. Svůj fortel tam dodnes prokazují mistři bednáři.

Ze smrku by to nešlo

Základem kvalitního sudu je zdravé dubové dřevo. Představte si sud ze smrku, kdy každou chvíli vypadne nějaký ten suk. Dub má navíc tu vlastnost, že nejlépe odolává vlhku a mokru. Materiál máme ujasněný, tak ještě nástroje.

Sud

Sada specializovaných hoblíků až po jeden opravdu velký zvaný ležák, dále různé rašple, dláta a palice. Každý sud se po hrubém složení základních dílů dočišťoval různými hoblíky. Pak se pomocí věnečkáře a zejkovce vytvořily rýhy, aby sud mohl mít dno a se shora šlo nasadit víko. Každý sud byl svým způsobem originál.

Jednotlivá žebra dobře stáhly železné obruče, sud se vysmolil a vypálil ohněm pro lepší těsnost a mohl jít do světa. Tedy do pivovaru, lihovaru nebo vinařství. Není to tak dávno, co se lidé lopotili s narážením piva v dřevěném soudku. Že to nebyla žádná legrace, je třeba dobře vidět v Hrabalově filmu Slanosti sněženek.

Pokrok v podobě nerezových průmyslově vyráběných sudů ulehčil život, konečným spotřebitelům. Cvak a je to. Ale zrání kvalitních vín, destilátů a pivních speciálů je dodnes ponecháno přírodě, tedy kvalitnímu dubovému dřevu. Díky bohu.

Součásti bednářské dílny
autor: Pavel Halla
Spustit audio