Lubomír Stejskal: Jsou i jiné festivaly

22. červenec 2016
Publicistika

Obyvatelé a návštěvníci Františkových Lázní měli minulý týden o důvod víc zlepšit si alespoň na chvíli náladu a hýřit úsměvy. Ve městě se konal Mezinárodní festival kresleného humoru. Jedním malým srovnáním se k němu v poznámce Jsou i jiné festivaly vrací Lubomír Stejskal.

Slyšel jsem názor, že za minulého režimu to za moc nestálo, nicméně byla alespoň legrace. Je z toho cítit osten výčitky. Jako by dnešní doba byla na humor skoupá. Možná je na tom šprochu něco pravdy. Pak můžeme kvitovat s povděkem každou akci, která dokáže vyvolat byť jen na chvíli úsměv a dobrou náladu.

Jeden z nemnoha takových podniků vyvrcholil na konci minulého týdne ve Františkových Lázních. Šlo o premiéru Mezinárodního festivalu kresleného humoru. Tedy toho druhu zábavy, který byl u nás kdysi populární a měl dobrou tradici. Jeden z duchovních otců festivalu, chebský ilustrátor Mirek Vostrý, dal ovšem chtě nechtě za pravdu skeptikům. Zmínil smutnou skutečnost: dnes se kreslený humor z povědomí lidí vytrácí. Aby proti tomu se svými spolupracovníky něco udělal, nabídl městu tuto zábavnou podívanou. Rozumná radnice neodmítla.

Nahlédneme-li na tento počin globálně, ostatně festival má mezinárodní rozměr, nevyhneme se jednomu zdánlivě nesouvisejícímu srovnání. Není totiž humor jako humor. A jsou i jiné festivaly. Například v Íránu pořádají mezinárodní soutěž karikatur, v níž jde o to, kdo si udělá větší legraci z holocaustu. To není pouze za hranicí dobrého vkusu – to je hanebná zvrácenost.

V naší zemi je možná málo důvodů ke každodennímu bujarému veselí, zato ale dostatek zdravého rozumu a inteligence, abychom se bavili jinak než zesměšňováním kolosálního neštěstí jiných. Také v tom je skryt význam františkolázeňského festivalu. A pokud existuje něco jako střet civilizací, pak, jak patrno, také v oblasti kresleného humoru.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.