Lubomír Stejskal: Knížecí rada

4. srpen 2017
Publicistika

V tomto týdnu se prázdniny přehouply do své druhé poloviny. Nejkrásnější období roku, kterému mohou konkurovat snad jen Vánoce, však zasáhl smutný stín. K tragédii v Egyptě, kde po vražedném útoku přišla o život česká turistka, se v poznámce Knížecí rada vrací Lubomír Stejskal.

V Karlových Varech mají některé velké cestovní kanceláře prodejní místa blízko sebe. Teď v sezoně poutají pozornost kolemjdoucích. Mezi ostatními si nelze nevšimnout názvu jedné destinace. Vyvolává mrazení. Hurghada už není jen synonymem pro rudomořskou korálovou exotiku. Mluvit se dá o noční můře. Na pláži hotelu, kde došlo k útoku nožem, se zjevil přízrak teroru.

Neměli bychom si nic nalhávat. Paní Lenka z České republiky se v Hurghadě stala obětí teroristického útoku. Kdo vypadá jako terorista a chová se jako terorista, je prostě terorista. A jako takový se do míst, kde paní Lenka a její blízcí prožívali dovolenou, neměl vůbec dostat. Naše ministerstvo zahraničí v nótě právem požádalo egyptskou stranu, aby co nejdříve sdělila, jaké byly skutečné okolnosti tragédie. Je to jediná účinná prevence proti mediálním spekulacím, které se okamžitě vyrojily. Ale nejen to. Máme právo znát odpovědi na několik zásadních otázek. Mohou si místní lidé kupovat vstupenky na hotelové pláže? Pokud ano, jak důsledně jsou kontrolováni? Jak efektivně jsou hotely chráněny od moře, když se až k lehátkům tak snadno dostane člověk s vražednými úmysly? Toto musí zajímat každého, kdo uvažuje o dovolené tam, kde k té děsivé události došlo.

Rozhodnout se ale bude muset tak jako tak každý sám. Spoléhat pokaždé na doporučení ministerstva zahraničí nelze. Ministerstvo na svých internetových stránkách totiž napsalo, že k „bezpečnostnímu incidentu“, v jehož důsledku paní Lenka později zemřela, došlo uvnitř komplexu hotelu Sunny Days Palazio. O několik řádků dál ovšem turistům nabídlo knížecí radu: aby v případě, kdy opouští hotelový rezort, nevyužívali k rekreaci veřejné, nebo běžné veřejnosti přístupné pláže. Přesně to paní Lenka respektovala – a jak víme, nic platné jí to nebylo. Bohužel.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.