Lubomír Stejskal: Podobnost nikoli náhodná

1. srpen 2014
Publicistika

V poslední době se opět hovoří o karlovarském hotelu Thermal. Dvojí odvolání jeho vrcholného vedení během necelých dvou týdnů inspirovalo Lubomíra Stejskala k napsání následující poznámky.

Karlovarský hotel Thermal se dostal do větší pozornosti médií po krajských volbách v roce 2008. Tehdy stanul v jeho čele Josef Pavel, do voleb hejtman Karlovarského kraje. Podle některých názorů se jednalo o trafiku, podle bývalého hejtmana nikoli. Ať tak či onak, jisté je, že Josef Pavel pozvedl hotel z ekonomického propadu, tedy z červených čísel. Výrazně se během jeho šéfování zvýšily tržby, stejně jako čistý zisk. Byť loni byl o více než třetinu nižší než v roce 2012. Přesto, anebo možná právě proto, byl Josef Pavel ministrem financí odvolán.

Udělal Andrej Babiš chybu?

Na to se pohledy různí. Nikoli ovšem na jmenování Pavlova nástupce Daniela Křováčka. Proti němu se zvedla tak silná vlna odporu kvůli nevalné profesní pověsti, že na novém postu nevydržel ani dva týdny. Ministr Babiš musel spolknout hořkou pilulku v podobě špatného vlastního rozhodnutí. Na místo Křováčka jmenoval Rudolfa Mašatu. Na přechodnou dobu – než nový šéf Thermalu vzejde z výběrového řízení.

Andrej Babiš převzal ministerstvo financí. 29. 1. 2013

Praxe ukázala, že politici jsou v mnohém stejní

V této souvislosti nelze nevzpomenout na červen 2012. Tehdy byl do čela krajského ředitelství silnic a dálnic jmenován bývalý karlovarský primátor Petr Keřka. Také bez výběrového řízení – na doporučení ministra dopravy Pavla Dobeše. Kvůli skandálu spojenému s takzvanou karlovarskou losovačkou uskutečněnou v rámci projektu multifunkční haly nevydržel Keřka ve funkci ani týden. Oba případy mají jedno společné: manažerské selhání na nejvyšším postu státní správy. Musíme se ptát, jak je možné, že si ministři, ať už pouze doporučují nebo přímo jmenují odborníky na špičková místa ve státem spravovaných firmách, včas nezajistí relevantní informace o těchto lidech.

Věc má i svoji morálně-politickou dimenzi. Jak tehdy ministr dopravy Dobeš, tak současný ministr financí Babiš jsou po právu spojováni se stranickými subjekty, které se prezentují jako nositelé nové, lepší politiky. Vyvolali v lidech velké naděje, aby se v praxi ukázalo, že jsou v principu stejní jako jimi kritizovaní špatní politici. Jinak by exministr Dobeš nemohl mít svého Keřku a ministr Babiš svého Křováčka.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.