Lubomír Stejskal: Radost časově omezená

13. květen 2016
Publicistika

Před jednasedmdesáti lety zažívali lidé první dny obnovené svobody. Po pádu nacistické diktatury se před nimi otevíraly nové perspektivy. Jak se ale zanedlouho ukázalo, jedna totalita vystřídala druhou. Této neblahé skutečnosti je věnována následující poznámka Lubomíra Stejskala nazvaná Radost časově omezená.

Květen pětačtyřicátého roku byl historickým momentem. Symbolem nového začátku. Přitom se tehdejší politici nevyvarovali chyb, které byly zdrojem pozdější katastrofy. Protože to byly chyby nikoli kosmetické, ale systémové. V obrovské a jistěže oprávněné euforii nad tím, že nastal vytoužený mír a nenáviděné Německo bylo na hlavu poraženo se dostavila politická slepota. Ne každý v tom opojení dokázal postřehnout, že nová realita obsahuje stavební kameny pro vybudování budoucího monstra. Tedy nové, tentokrát rudé totality. Přesně v duchu hesla: čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Pouze s malou úpravou. Pohádkovou bytost s rohy a kopyty musíme zaměnit za komunistickou stranu. Komunisté v čele s Gottwaldem si museli potajmu mnout ruce, když viděli, jak pošetile si demokraté počínají. Pošetile z hlediska své vlastní záhuby.

Základem pro poválečný politický vývoj se stal Košický vládní program. Kdo si ho podrobně prostuduje pochopí, proč vývoj v zemi skončil únorem 48. Jednoznačná politická orientace vlády na Moskvu, včetně odmítnutí Marshallova plánu, hrála komunistům do karet. Stejně jako okleštěná demokracie bez funkční opozice a omezený počet politických stran působcích v rámci Národní fronty, kterou po převratu komunisté snadno dotvořili ke svému obrazu. V neposlední řadě to bylo masivní znárodňování. Včetně účelových právních excesů, které umožnily režimu svévolné zásahy do vlastnických práv.

To všem vrhá na nadšení z osvobození temné stíny. Zejména při pohledu z našeho regionu. S trpkostí si uvědomujeme, že kdyby Američané neosvobodili pouze západ republiky, mohli bychom být dalšího negativního vývoje ušetřeni. A radost ze svobody nemusela být časově omezená.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.