Lukáš Bechyně dokázal říct drogám ne

26. září 2016

Lukáš Bechyně je výkonným ředitelem organizace ŘEKNI NE DROGÁM – ŘEKNI ANO ŽIVOTU. Hlavní náplní je osvětová činnost v prevenci užívání drog především na školách. Ruku v ruce s projektem jde i akce Sportovci proti drogám. Lukáš Bechyně už stihl poznat obojí. Sport a bohužel i drogy.

Ty už je ale naštěstí osm minulostí. Jak se k drogám dostal? Tak jako hodně mladých lidí, kteří si nedokáží představit, že by právě jim měly drogy něco udělat. Lukášův životní příběh se začal psát před dvaatřiceti lety, kdy se narodil a začal žít nedaleko Plzně. Odmalička mu šel sport, hrál fotbal a kolem desátého roku se začal věnovat atletice. Později dokonce víceboji.


Občanské sdružení ŘEKNI NE DROGÁM – ŘEKNI ANO ŽIVOTU působí v České republice od roku 2002. Je součástí mezinárodní sítě neziskových organizací zabývajících se protidrogovou prevencí již od roku 1993.

Sdružení se zaměřuje na poskytování profesionálních a čtivých materiálů, které jsou na realitě náctiletých. Jinými slovy, materiály i akce mluví jazykem teenagerů. Hlavně na ty je zaměřena primární prevence v oblasti zneužívání drog.

Sdružení také úzce spolupracuje s nadací Foundation for Drug Free World (Nadace pro svět bez drog) z USA, která se zaměřuje na analýzu trendů drogové epidemie jak z USA, tak z dalších zemí celého světa a dále na následné sestavování a výrobu materiálů (brožury, DVD) o drogách, a to především pro náctileté.Více informací na www.rekninedrogam.cz nebo www.drogy.cz

Jako junior se naplno vrhl do výšky pomocí tyče, jinými slovy, začal se profesionálně věnovat skoku o tyči do výšky. Jeho denní program se řídil podle tréninků a závodů. Normální zápřah profesionálního mladého sportovce. Na lumpárny není ani pomyšlení ani čas….

Řeknete si, tak začal dopovat pro lepší výkon? Ne. K drogám se dostal, když si zranil achilovku. Nesměl půl roku sportovat a najednou začal mít hodně volného času. Přišla nuda a s ní také víc diskoték a nočních akcí. Cesta k těm nejtvrdším drogám vedla i u Lukáše klasicky. Přes marihuanu. Následovaly tvrdší a tvrdší drogy….

Měl to štěstí a hlavně vůli sportovce, že dokázal říct drogám ne! Pomohla mu také organizace, ve které teď působí jako výkonný ředitel. Nejdůležitější je podle něj prevence v oblasti škodlivosti drog. S organizací, kde Lukáš působí jako výkonný ředitel, pořádají hlavně přednášky na školách. To vidí Lukáš Bechyně jako nejdůležitější pro budoucnost.

Pravda o drogách

„Musíme vzdělávat co nejvíc dětí, protože děcka jsou naše budoucnost. Když děti budou vědět všechno o drastických důsledcích užívání drog, vyrostou z nich za několik let rodiče, kteří budou informace přirozeně předávat svým dětem. Jinými slovy, naším cílem je zabránit tomu, aby nám vyrostla generace feťáků.“

Jako jeden z velkých problémů vidí Lukáš Bechyně v současné legislativě a protidrogové prevenci. Například sporné držení malého množství drogy. Držení malého množství je maximálně přestupkem. Tím se podle Lukáše nahrálo hlavně malým distributorům drog. Policie je vůči nim prakticky bezmocná.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.