Masné výrobky bez chemie? Jedině od vesnického řezníka

15. prosinec 2016

Sehnat dnes dobrého řezníka je docela problém. V minulosti přitom býval mistr řeznický na každé vesnici. Odpadaly tak nároky na dlouhou trvanlivost masných výrobků a tím i přidávání všemožné chemie, jako dnes. Nahlédněte s námi do řeznické výrobny počátku minulého století.

Základem výbavy každého dobrého řezníka je sada opravdu ostrých nožů. To se nezměnilo dodnes. Jinak by se asi mistr řeznický po sto letech hodně divil, co všechno se změnilo. Hlavně hygienické normy.

Dřevěné prkénko a další náčiní jsou dnes téměř zakázaným pojmem. Moderním výrobnám dominuje nerez. Vše měří digitální váhy, maso zpracovávají poloautomatické linky.

Dřevo je dnes zakázaný pojem

Ponechme stranou současnou masnou výrobu, jak probíhá v moderních závodech pod dohledem přísných norem nejen ze strany EU. Výrobu, jak vypadala před sto lety, dnes nejvíc připomíná klasická vesnická zabíjačka.

Také v Kolovči na Domažlicku v Muzeu techniky a řemesel se seznámíte s klasickým řeznickým náčiním. Kolébkami na krájení masa třeba do tlačenky, ručními plničkami střívek, špalkem, neckami nebo třeba důmyslným vertikálním kráječem salámů.

Každý řezník také míval svého psa. Ten se postaral o odřezky a další odpad při zpracování masa. Málokdo si tehdy mohl dovolit tak velkého psa jako je třeba bernardýn. Řezník ho uživil. A nejen psa. Kdo se poctivě věnoval a věnuje řemeslu řezník – uzenář, ten bude svým okolím vždycky hýčkán a rozmazlován.

autor: Pavel Halla
Spustit audio