Mluví vám babičky do kojení? Neposlouchejte všechno! Známe rady odborníků…

10. říjen 2014
Poradíme vám

Mateřské mléko je jedinou přirozenou výživou člověka v prvních měsících jeho života. Plné kojení odborníci doporučují do 6 měsíců, doplňkové do dvou let věku. Navíc, pobyt v mateřské náruči je zásadní pro duševní vývoj miminka a kojení tak podporuje pevnou vazbu mezi matkou a dítětem.

Máme pro vás přehled důležitých doporučení na základě rad Evy Dortové, vedoucí lékařky Neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň.

Jak často děťátko přikládat?

Délku a frekvenci kojení si novorozenec určuje sám. Nebuďte ho, on vzbudí vás.

Miminko

Chcete mít doma „Einsteina“? Nezapomeňte na olivový olej!

Vhodnou součástí stravy kojících matek je olivový olej kvůli výskytu nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité mimo jiné pro vývoj centrálního nervového systému. Naopak to nepřehánějte s kávou, vyhněte se kouření a alkoholu. Klidně se ale nechte rozmazlovat sladkostmi.

Bolí vás při kojení prsa?

Pravděpodobně děláte něco špatně. Nejčastější příčinou podobných problémů bývá špatná technika kojení.


Zajímají vás další informace k tomuto tématu? Chcete znát názory odborníka? Pak si přečtěte dotazy a odpovědi z on-line chatu s MUDr. Monikou Kepkovou, lékařkou Neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Záznam chatu najdete zde.

Babičky NEmají vždycky pravdu

„To tvoje mléko je příliš slabé, dej mu konečně něco pořádného.“ Zapomeňte na podobné námitky svých maminek a babiček, které vás nutí k přikrmování. Často je to pozůstatek z dob, kdy se propagovala spíše umělá výživa. Ty časy jsou dávno pryč. Mateřské mléko se v průběhu kojení skutečně mění, a to podle potřeb dítěte.

Dudlík je fuj!

Dudlíky mohou zkazit styl. Děťátko totiž při sání za pomoci dudlíku používá jiné svalové skupiny. Může to vést až k odstavení v situacích, kdy miminko začne odmítat prso. Střídání technik sání se tedy nedoporučuje!

Černé pivo na podporu laktace? Nesmysl!

Jeden z mýtů, se kterým se odborníci setkávají velmi často. Místo černého piva poskytněte mamince dostatečné rodinné zázemí a přísun duševní pohody. Pomůžete jí tím rozhodně víc.

Trpí mimčo nadýmáním? Někdy pomůže fenyklový čaj, jindy změna techniky…

Zhruba po prvních třech měsících bývá klid. Někdy je na vině špatná technika přiložení miminka k prsu, kdy nasává příliš velké množství vzduchu.

Pomůcka pro kojící matky

Co všechno dnes nabízí trh na pomoc kojícím matkám? Víte třeba, kdy se užívají formovače bradavek a jak často se nosí? I to si poslechněte v lékařské poradně, kterou najdete pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

Spustit audio