Muzikant a vynálezce dudácké klimatizace Václav Cibulka z Domažlic

17. září 2014

Sbormistr, dirigent, aranžér, učitel hudby, hráč na klavír i lesní roh, tím vším je muzikant Václav Cibulka z Domažlic. Na začátku srpna oslavil významné životní výročí – 80. narozeniny.

Václav Cibulka se narodil 7. srpna 1934 v Domažlicích v muzikantské rodině. Jeho otec Leopold hrával na klarinet s legendární Svačinovou dudáckou muzikou. Kromě toho ovládal ještě hru na basu a saxofon. V případě malého Václava tedy jablko nepadlo daleko od stromu. Jeho přání vlastnit dudy a hrát na ně se mu vyplnilo až na gymnáziu v roce 1947. Byly z dílny zdanovského dudaře Jakuba Jahna a jeho první dudácké krůčky vedl znamenitý dudák, učitel Bohumil Kraus. Václav měl kolem sebe ještě partu kamarádů zapálených do lidové hudby, a tak společně s Vladimírem Baierem a jeho bratrem založili gymnaziální dudáckou muziku.

Po gymnáziu Václav Cibulka vystudoval hru na lesní roh na pražské konzervatoři a později dirigování na AMU. Účinkoval v souboru Ministerstva vnitra a v Armádním souboru písní a tanců Víta Nejedlého, se kterým se (s dudáckou muzikou) zúčastnil i zájezdu do Alžírska a Maroka. Tam v teplých krajích vynalezl originální dudáckou klimatizaci - čerpací měch zastrčil za košili a ochlazování pomocí dud bylo na světě!

Pamětní medaile za zásluhy

Václav Cibulka dirigoval v plzeňské opeře i v Komorní opeře Praha. 15 let koncertoval s vokálně instrumentálním souborem Linha Singers. V Domažlicích založil a dirigoval Česko-německý komorní orchestr a dodnes vyučuje na základní umělecké škole. Za jeho zásluhy o rozvoj kulturního života mu bylo městem Domažlice uděleno ocenění: Pamětní medaile města.

Špalíček lidových písní věnovaný Václavu Cibulkovi si poslechněte pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Josef Kuneš
Spustit audio