Na matrice mu spletli příjmení, slavný rod Konrádyů z Domažlic ale nezapře!

1. září 2014

Kdykoliv je v Plzeňském kraji řeč o dudách, vybaví se okamžitě slavná rodina dudáků a výrobců dud – legendární Konrádyové z Domažlic. Přestože jednomu z jejích členů při narození na matrice spletli příjmení a zapsali ho bez čárky nad písmenem „a“, svůj muzikantský původ Jaromír Konrady nezapře. Hra na dudy i jejich výroba ho provází celým životem. A dudal i při nedávné oslavě svého životního jubilea – 70. narozenin.

Když se Jaromíra Konradyho zeptáte, jak oslavil narozeniny, nejspíš vám s úsměvem odpoví, že velmi pěkně, protože konečně už se nemusí bát připít si a poveselit se. V minulosti tomu tak nebylo – narodil se totiž 21. srpna 1944 a projevovat bujaré veselí v den 21. srpna nebylo tehdejším režimem úplně tolerováno… O komunistických praktikách by ostatně Jaromír Konrady mohl vyprávět – jeho snem bylo stát se (po vzoru rodinné tradice) hudebním nástrojařem. Jenže otec živnostník se tehdejšímu režimu v roce 1958 nelíbil a pokračovat ve stejném oboru Jaromíru Konradymu nedovolil. Nakonec se tedy vyučil truhlářem a později se ukázalo, že to byla dobrá volba. V budoucnu se totiž k výrobě dud sám dopracoval a získané zkušenosti s technologiemi práce se dřevem se výborně hodily.


Jaromír Konrady vystudoval vedle truhlářského řemesla i Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze (1961-1965) a Vysokou školu lesnickou a dřevařskou ve Zvolenu (1974 – 1979). Pracoval ve Výzkumném a vývojovém ústavu dřevařském Praha, později v truhlářském a dřevařském podniku v Plzni. Souběžně s tím už ale rozvíjel i svoji malou domácí dílnu na opravu a výrobu hudebních nástrojů v rodných Domažlicích. A přestože už dlouhá léta žije v Plzni, do Domažlic pravidelně zajíždí a v jeho dílně ho tak můžete při práci stále potkávat.

Čertovský nástroj z Domažlic

Rodina Konrádyů vyrábí v Domažlicích dudy už dlouhá léta. Jaromír Konrady představuje se svým bratrem Stanislavem už třetí generací výrobců. Krásné a pečlivě vyřezané hlavičky rohatého kozla jsou jen jednou z částí nástrojů nesoucích pečeť jeho dudařské dílny. Měch, dřevěná přednička, kravské rohy, huk - to všechno musí být dokonale vyrobeno a sestavno, aby tenhle čertovský nástroj, kterému se na Chodsku běžně říká pukl nebo puklík, dobře hrál a dudák si nevyseknul ostudu.

Jaromír Konrady

A co se vyrobí, musí se také hned vyzkoušet! S tím Jaromír Konrady jako aktivní dudák nemá problém. V mládí začínal jako dudák a klarinetista v dudácké muzice ZUŠ Domažlice, později se uplatnil jako dudák v muzice souboru Psohlavci Praha (1967 – 1971) i jako vedoucí Malé dudácké muziky Praha (1971 – 1973).

Kdyby mně to Pánbůh dal, aby si mě dudák vzal…

Životní cesta Jaromíra Konrady vedla z Domažlic do Plzně, kam se odstěhoval po svatbě v roce 1975. O čtyři roky později ho zaujal plakátek s informacemi o připravovaném konkurzu do Souboru písní a tanců Jiskra z Plzně. Na konkurz s dudami zašel, zahrál a rovnou už v souboru zůstal… V dudácké muzice plzeňské Jiskry hraje dodnes, absolvoval s ní stovky vystoupení a zájezdů a natočil řadu snímků v plzeňském studiu Českého rozhlasu. Stál i u zrodu Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF PLZEŇ, kde je dodnes součástí festivalového organizačního výboru. Při posledním ročníku festivalu mu k narozeninám dlouho aplaudovalo celé zaplněné hlediště hlavní festivalové scény u Branky.

Špalíček věnovaný jubilantovi Jaromíru Konradymu, který připravila Michaela Vondráčková, si poslechněte pod odkazem "Přehrajte si celý příspěvek".

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.