Orientální trh, kavárna s vodními dýmkami a soutěž arabských polévek. Tak vrcholí letos Arabfest

31. březen 2017
Publicistika

Festival arabské kultury už poosmé hostila Plzeň. Na Apríla chystá velký program pro všechny věkové adresy v kulturním centru Moving Station.

Už vloni využil Arabfest prostor bývalého nádraží rekonstruovaný na kulturní centrum Moving Station na mostě Ivana Magora Jirouse v Plzni. Letos zabere ještě víc místa.

„Budeme více využívat prostor před Jižákem. Bude tam stánek s falafelem a také provizorní orientální kavárna s šíšami, tedy vodními dýmkami. Ty budou k dispozici zdarma, díky sponzorovi,“ usmívá se ředitelka Arabfestu Tereza Svášková.

Další stanoviště nabídnou například orientální trh a různé workshopy: arabského líčení, odívání, kaligrafie nebo animační dílnu pro děti. Chystá se také kurz marockého hovorového jazyka pro turisty, kteří chtějí umět základní fráze.

„Novinkou je soutěž arabských polévek. Jednu vaří syrská novinářka žijící v Plzni, ostatní kuchaři z arabských velvyslanectví. Jediná masová bude z Kuvajtu, dále například bude harísa z Tunisu nebo polévka z Palestiny,“ vypočítává Svášková.

Arabfest se na Moving Station potkává s dalším festivalem, který začíná v pondělí 3. dubna: festivalem dokumentů s lidskoprávní tematikou Jeden svět. „Hlavním tématem letošního ročníku je spolupráce. Proto třeba ve spolupráci s Arabfestem promítáme několik filmů na témata, která nás společně zajímají. A hlavně vystavujeme pod názvem Linie svobody práce tří současných arabských karikaturistů,“ vysvětluje koordinátorka plzeňské části Jednoho světa Lenka Hodoušová.

Orientální trhy na Arabfestu

Festival arabské kultury vymysleli před osmi lety studenti blízkovýchodních studií při Filozofické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Původně to měl být festival pouze pro studenty a pedagogy, nakonec se z toho stal převážně festival pro veřejnost, spojený s oblíbenými degustacemi a kurzy vaření, které jsou dlouho dopředu beznadějně vyprodané.

Studentky musely především vloni čelit agresivním výpadům na sociálních sítích a po telefonu. „Letos už to bylo lepší. A my neustále zdůrazňujeme: propagujeme arabskou kulturu, nikoli politiku nebo náboženství,“ vysvětluje Tereza Svášková a poukazuje na hosty festivalu, kterými jsou často emancipované arabské spisovatelky, blogerky nebo slamerky, dále přední čeští arabisté a podobně.

Zázemí festivalu poskytuje od počátku Západočeská univerzita v Plzni

„Je to jedna z významných rolí univerzit - měly by mít určitou nezávislost a stabilitu názorů. Stojíme za hodnotami, které obstojí v měnícím se světě. Hodnota sbližování a snahy porozumět si musí trvale fungovat. Jsem rád, že kolegové z Filozofické fakulty trvale rozvíjejí vztahy s odborníky v arabském světě a dochází k výměně studentů,“ prohlašuje rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.

Závěrečný program Arabfestu začíná v sobotu 1. dubna 2017 v prostorách Moving Station v Plzni od 14 hodin.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.