Plastimat a pan Vajíčko - nové hvězdy Retromusea. Vzpomínáte?

7. únor 2017
Publicistika

Dvě nové výstavy pro pamětníky připravilo Retromuseum v Chebu. Tentokrát se obrací k plastovým hitům z dob socialismu a reklamě s panem Vajíčkem.

Od kolébky po stáří, Plastimat tě provází. To je motto, ze kterého vychází nová výstava v Retromuseu v Chebu, které spravuje Galerie výtvarného umění. V expozici najdete například různé ošatky, které pamětníci vídávali v Jednotách nebo v restauracích. Bývalo v nich pečivo.

„Těch výrobků byly stovky. Přepravky, kbelíky, dózy, kanystry, umělohmotné příbory nebo vaničky,“ vypočítává ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu Marcel Fišer a připomíná kvalitu designu plastových výrobků.

„V Plastimatu si velmi záhy vytvořili své designérské oddělení, tuším v roce 1956, a to pod vedením Jiřího Hofmana. A pak ještě přišli další dva výtvarníci, kteří pro Plastimat pracovali až do konce jeho éry na začátku 90. let,“ vysvětluje Fišer.

Plastimat má úzkou vazbu k západním Čechám

„To byl dominantní český výrobce umělých hmot. Sídlo bylo v Liberci, ale druhý hlavní podnik, který otevřeli v roce 1967, se nacházel v Tachově. Další provozy byly třeba v Horšovském Týně nebo v Plzni,“ připomíná ředitel chebské galerie.

V hlavním sále, kde je vystavena kolekce Plastimatu, se za rok od otevření Retromusea vystřídaly výstavy o vzkříšené firmě Botas a Fenomén Neprakta. Skromnější prostor musí stačit druhé aktuální výstavě, jejímž hrdinou je pan Vajíčko ze socialistické reklamy.

„V tom prostoru nad schody se věnujeme drobné postavičce vejcovitého tvaru s buřinkou a hůlkou, která v krátkých skečích uváděla reklamní bloky,“ říká Marcel Fišer.

Podle něj inspirovala vznik pana Vajíčka německá televizní stanice ZDF. „Dodnes víme, kdo pana Vajíčka vymyslel. Byla to jedna z nejvýznamnějších postav českého animovaného filmu, Eduard Hofman. Před tvůrci byl těžký úkol, aby se s groteskním skečem vešli do dvou sekund. Podařilo se jim přijít s univerzálním řešením, které se osvědčilo v černobílé i barevné verzi vysílání,“ domnívá se Marcel Fišer.

Výstava o podniku Plastimat potrvá v Retromuseu v Chebu do 30. dubna, pan Vajíčko se tam usadil do 28. května.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.