Plzeň 2015 nekončí, teď bude rozvíjet úspěšné akce a možnosti DEPA 2015

1. leden 2016
Publicistika

Někdo je smutný, jiný jásá. Plzeň už není Evropským hlavním městem kultury. I když ne tak docela – značka Plzeň 2015 totiž stále platí, hlavně za hranicemi. Takže bude pokračovat, říká v novoročním komentáři Petra Kosová.

Plzeň předala titul Evropské hlavní město kultury dál. Letos se z něj budou těšit španělský San Sebastian a polská Wroclaw. Tím to ale pro Plzeň nekončí: kromě hodnocení a statistik ji čeká další práce. Měla by nastartované úspěšné projekty udržet a rozvíjet dál. Proto také společnost Plzeň 2015 získala čtyřletý grant a v redukované podobě bude pokračovat.

Nemůže totiž náhle utnout svoji činnost a upustit, co má v rukou. A není toho málo. Namátkou: třeba správu kulturního centra Peklo, se kterým si roky město neví rady. Dále Plzeň 2015 organizuje klub dobrovolníků, který by neměl zaniknout, ale naopak motivovat k dobrovolné práci pro město další Plzeňany. Společnost taky pořádá většinou vyprodané tematické procházky projektu Skryté město. Ostatně ten je potřeba rovněž dále rozvíjet, včetně jeho mobilní aplikace.

Podstatné je pokračování velkých akcí, které měly úspěch u Plzeňanů a současně přilákaly do města tisíce turistů – takový byl například Festival světla, Česko-bavorské dny nebo průvod obřích loutek. Je třeba vymyslet, jak pokračovat dál, a to žádná z tradičních plzeňských kulturních institucí v současné době nesvede.

Ještě ke koordinační funkci: blíží se několik velkých výročí. Bylo by dobré, kdyby společnost Plzeň 2015 dokázala inspirovat ke spolupráci ostatní plzeňské kulturní instituce. Velké, promyšlené a zajímavé tematické projekty by mohly dále budit pozornost médií i návštěvníků.

Klíčové je zachování a rozvíjení možností kreativní zóny DEPO 2015

Náhrada za původně plánované multifunkční centrum Světovar se nakonec ukázala jako to nejlepší řešení. Z centra tam lze dojít pěšky, poblíž jsou další kulturní a komunitní centra – Papírna, Městská plovárna a Zastávka.

DEPO 2015 má prostorově velkorysejší a různorodější jednotlivé využívané části a vyšší stropy, proto může poskytnout zázemí pro malé diskusní kluby i velký rockový festival. A v Plzni sál pro velké koncerty chybí, taky pro velké výstavy a atypické divadelní projekty. Například nebýt DEPA 2015, Mezinárodní festival Divadlo by nemohl pozvat do programu slavnou polskou A(pollonii).

WWW na Radio Wave Stimul Festivalu v plzeňském Depu 2015

Dále DEPO 2015 rozjelo Maker Space, neboli otevřenou dílnu. Veřejný prostor vybavený základním nářadím mohou využít kutilové, kterým takové místo chybí – v současné době nabízí třeba kovodílnu, dřevodílnu nebo šicí dílnu.

Zajímavý je Coworking, který dnes nabízí snad každé větší tuzemské město. Jedná se o sdílenou kancelář – pokud vám stačí místo, kde můžete v klidu pracovat, poplatky jsou mnohem mírnější, než za pronájem nebytového prostoru.

Hlavním dítětem budoucnosti je podle toho, jak o něm vedení Plzně 2015 mluví, kreativní inkubátor. Pokud má někdo skvělý nápad a neví, jak ho podnikatelsky dobře využít, může se do něj přihlásit. To je služba docela v plenkách a řada místních na ni pohlíží spatra, taky díky jeho pojmenování: k termínům zavánějícím eurospeakem mají Plzeňané po přípravách na titul dost averzi. Teprve čas ukáže, jestli se kreativní inkubátor dokáže v Plzni zhluboka nadechnout a vytřít nedůvěřivé zraky.

Plzeň se opravdu v loňském roce v něčem změnila

Už jsem vyjmenovala řadu nových služeb, které ji přiblížili, co se týče zázemí obyvatel, k evropským standardům. Díky DEPU 2015 má prostor, který zatím chyběl. Uvidíme, jestli se tahle potřeba projeví i nadále, jestli se objeví další možnosti využití a DEPO 2015 bude žít i po čtyřech letech.

To jsou možná novinky, o kterých ví menší skupina lidí. Jaká změna tedy byla v Plzni vidět nejvíc? Jindy mrtvé a liduprázdné centrum bylo často příjemně zaplněné a díky hostům tam bylo dobře i místním. Ti si navíc zvykli chodit na špičkové akce a někteří tak často, jak nikdy předtím. Třeba jim to zůstane a díky zájmu diváků budou do Plzně dál jezdit, byť ne v tak hojné míře, špičkové projekty – budou tu mít poučeného, náročného diváka.

Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury, slavnostní zahájení

Umělecký ředitel Plzně 2015 Petr Forman řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Plzeň, že si diváci vloni zvykli na vysokou úroveň uměleckých produkcí a budou ji vyžadovat dál. To už se projevilo konkrétně, při posledním divadelním představení z programu Evropského hlavního města kultury, v Plzni velmi oblíbené pražské La Putyky. Bylo vyprodáno půl roku dopředu. A nakonec řada lidí, kteří předtím navštívili výběr z nejlepších evropských nových cirkusů, byla vystoupením zklamaná.

Namlsali jsme se. Snad je před námi další, byť skromněji, ale podobně lákavě prostřený stůl.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.