Plzeň, to není jen prazdroj. Město má i svůj vzácný Kopeckého pramen

12. duben 2014

Plzeň se kdysi měla stát významným lázeňským městem. Podnět k tomu dal v roce 1833 plzeňský purkmistr Martin Kopecký, který přikázal podchytit železitou vodu z dávno známého prameniště v lochotínském svahu.

U pramene byly provedeny parkové úpravy a byla dokonce zřízena i kolonáda. Podpůrné vrty, které měly pomoci pramen posílit, však léčivý pramen naředily, a tak záměr vybudovat v Plzni lázně postupně upadal, až ho nakonec ukončil v roce 1849 odkup lokality měšťanským pivovarem.

Nejen proto je dnes Plzeň známá hlavně jako místo s tradiční výrobou piva a ne jako lázeňské centrum s tzv. plzeňskou lázeňskou vodou. Pramen byl ale zachován a dnes je pojmenován právě po tehdejším plzeňském purkmistrovi Martinu Kopeckém.

Přírodní památka Kopeckého pramen leží v severozápadní části Plzně, asi 2,5 km od centra města, při západním okraji městské části Lochotín.

Infomační tabule u přírodní památky Kopeckého pramen

Místo je dobře dostupné z tramvajové zastávky Boženy Němcové na Karlovarské třídě. K areálu městské nemocnice, kde se Kopeckého pramen nachází, je to od zastávky necelých deset minut chůze. Areál je přístupný celoročně.

Oranžově zbarvená voda vyvěrá ze země na ploše asi 10 krát 15 metrů. Od prameniště je vedena malým korýtkem, které lemuje upravený dřevěný chodník. Nechybí tu ani lavičky pro odpočinek a relaxaci, ke které toto místo vyložené láká. Součástí přírodní památky Kopeckého pramen je i lesopark.

autor: Pavel Halla
Spustit audio