Pomáhejte záchranářům a hasičům

16. únor 2015

Každý z nás může jejich včasný příjezd potřebovat. Zdravotnická záchranná služba a Hasičský záchranný sbor. K mimořádným událostem, od náhlého porodu po nečekaný infarkt, se většinou dopravují po silnici. A tam nastává problém. V rychlém průjezdu jim brání zmatení řidiči a neukáznění chodci. Jak se správně chovat na silnici, když slyšíme nebo vidíme modrý maják?

V pořadu Co vás zajímá odpovídali na dotazy redaktora Pavla Hally a volajících posluchačů za Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje Pavla Jakoubková a Michal Kobela a MUDr. Robin Šín ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje a lékaře se zkušeností řidiče záchranky Robina Šína.

Připravili jsme pro vás „desatero“ správného chování řidičů a chodců.

Když slyšíte maják, hlavně zachovejte klid a nepanikařte!
Zaslechnete maják, ale sanitka nebo auto hasičů ještě není vidět? Určitě zvolněte, ať stihnete včas zareagovat, pokud se spěchající auto záchranky nebo hasičů objeví za vámi.

Dejte řidiči záchranky vědět, že o něm víte a uhýbáte mu
Například bliknutím varovnými světly nebo blinkrem do strany, kam se chystáte uhnout. Pokud musíte najet na chodník, pozor na chodce a další účastníky silničního provozu.

Výstražná světla nejsou univerzální
Pokud nemusíte, dejte o sobě vědět konkrétním směrovým ukazatelem. Řidič uvidí, kam chcete uhnout a může podle toho reagovat.

Na víceproudé komunikaci uhýbejte, jen pokud je to nutné
Pokud například není silný provoz a nejedete v pruhu, ve kterém vás dojíždí například auto Zdravotnické záchranné služby, jen zpomalte a dejte blinkry najevo, že o řidiči záchranky víte.

Sanitka (ilustrační snímek)

Na úzké silnici nebo ulici nezrychlujte
Na úzké silnici pokračujte plynule do místa, kde můžete uhnout. Nesmíte překročit povolenou rychlost, ani kdybyste to mysleli dobře s cílem nezdržovat hasiče nebo záchranku za vámi.

Vždycky se rozhlížejte, i v případě, že máte na přechodu zelenou! Vždycky!
Záchranáři nebo hasiči potřebují projet křižovatkou. Vám zrovna „padne“ zelený panáček. Rozhodně nevstupujte na přechod. Přednost mají auta s majákem.

Z ostrůvků městské hromadné dopravy používejte přechody pro chodce
Spěch, rutina, dělají to tak i ostatní? Záchranáři musí často při rychlém průjezdu městem vjíždět i na tramvajový pás. Kličkování mezi neukázněnými chodci je pro ně velkým zdržením. Při jízdě záchranky nebo hasičů rozhodují vteřiny. Možná právě jedou zachránit lidský život a vy je svým přecházením tam, kde se nesmí, zdržujete.

Pokud musíte jít při krajnici, vždycky vlevo!
Jedině tak budete mít přehled o provozu proti vám a budete moci kdykoli zareagovat. Záchranáři a hasiči nemusí právě houkat a vy byste je za sebou neviděli. Ani oni vás. Tahle rada ale platí obecně. Takže když po krajnici, tak vlevo.

Neriskujte a přecházejte silnici jen na přehledných místech
Přijde vám to jako samozřejmost? To je dobře. Vždycky se snažte myslet tak trochu i za řidiče na silnici. To, že vy záchranku dobře vidíte a slyšíte, neznamená, že vás dobře vidí i její řidič.

Používejte oblečení s reflexními prvky
Nehledě na to, že reflexní prvky u chodců ještě nejsou nařízené zákonem, vybírejte a noste oblečení, které je vidět. Být nepřehlédnutelný zvlášť za zhoršené viditelnosti, je vaše výhoda.

autor: Pavel Halla
Spustit audio