Příběh Pastýřského buku na Chebsku

Ve Slavkovském lese, ve výšce kolem 850 metrů nad mořem, nedaleko obce Lazy, roste památný buk. Buk lesní botanicky, Pastýřský buk podle legendy. Náš nový seriál Příběhy památných stromů začínáme právě u něj.

Na kraji pastviny a zelených plání, v drsné a větrné krajině, roste Pastýřský buk přes 200 let. Ke svému jménu přišel díky hezké poetické pověsti. Ta vypráví o místním pastýři, který vyhnal ovce a sedl si právě tady, aby měl výhled do okolí.

Jenže se přihnala bouřka a tak pastýř na svoji ochranu zabodl do země hůl. Ovce odehnal do salaše, a když druhý den přišel zpátky, hůl se zazelenala. A od té doby tu roste Pastýřský buk. Ať to bylo jakkoli, buk působí ve volné krajině majestátně a důstojně. Je vysoký 17 metrů a obvod kmene dosáhl neuvěřitelných

Jako by buk rozťal blesk

Pastýřský buk měl ještě donedávna více kmenů. Před dvěma lety se ale jedna jeho polovina skácela k zemi. Strom neunesl tíhu mohutné námrazy. Ke zkáze pomohla i dřevokazná houba spálenka skořepatá. Její černé zbarvení přesně vystihuje název. Kmen při bližším pohledu vypadá, jako by byl ohořelý.

Tento druh houby napadá podle Tomáše Fialy ze Správy chráněné Slavkovský les buky poměrně často a byl i důvodem rozlomení kmene Pastýřského buku. Nic mu to nebere na jeho kráse. Chráněná je i jeho odlomená část.

Pastýřský buk je také držitelem ocenění druhý nejsympatičtější strom České republiky z roku 2003. Kéž tu vydrží ještě dalších 200 let. Buk lesní se totiž kolem 400 let běžně dožívá.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.