Proč jsou šéfkuchaři a vrchní většinou muži?

26. únor 2015

Už jste to určitě také aspoň jednou slyšeli. „Muži jsou lepší profesionální kuchaři.“ Že mají větší smysl pro chuť a detail pokrmu, nebo že se nebojí improvizovat… Jistě, trochu pravdy na tom být může. Tím hlavním důvodem, proč restaurace většinou vedou muži je ale obrovská fyzická náročnost profese.

Ale zpátky na dobré jídlo do restaurace se vzornou obsluhou. Všichni si chceme v restauraci hlavně dobře pochutnat. Kde je klíč k úspěchu dobré restaurace? Od uvaření jídla až po jeho servis na stůl? V profesionálním přístupu k vaření a obsluze hostů. Profesionální přístup a důležité znalosti získávají budoucí kuchaři a číšníci například v Hotelové škole Plzeň.


Je. Zvlášť některé agresivnější typy pořadů zaměřené i na prostory, kam se jinak v restauraci host nedostane, doslova otevřeli strávníkům oči. A mnoho pořadů také dál vzdělává a vychovává budoucí hosty. Pracovat na sobě tak musí i kuchaři a číšníci. Neustále. A to je ku prospěchu všech. Stále platí to nejdůležitější: Náš host - náš pán.Petr Berka

Dobrá zpráva pro všechny je, že zájem o tradiční gastronomické obory po dvaceti letech útlumu opět stoupá. Na svědomí to mají i média. Prakticky všechny televize různými formáty cílí na všechny divácké skupiny ať už vlastními nebo ze zahraničí převzatými pořady o vaření. A vaření se věnuje také řada časopisů a v neposlední řadě i Český rozhlas. Je vůbec tak velká medializace vaření a servírování jídla k něčemu?

Hledání české tradice. Ani „knedlo, zelo, vepřo“, ani svíčková


Opravdová evoluce v podávání jídla, jak ho známe dnes, tedy něco plus příloha, pěkně nazdobené na talíři, nastal až na počátku devatenáctého století. Do té doby se jedli a podávali různé kaše, husté polévky, eintopfy a pečená jídla.Martin Havlík

Dlouho jsme byli součástí Rakouska-Uherska a nesporný vliv na naši kuchyni měli i naši němečtí sousedé. Naše nejsou ani populární „knedlo-zelo-vepřo“ nebo svíčková. Původní jsou jídla paradoxně jednoduchá, ale o to více hodnotná. Jídla z pohanky, krup a hub a tzv. studené ovocné polévky.

Zajímavé recepty a postupy nejen z těchto tradičních českých surovin vám přineseme v následujících dnech ve zvuku, textu i fotografiích.

autor: Pavel Halla
Spustit audio