Proleženinám je třeba předcházet i v domácí péči

17. leden 2017

Proleženiny neboli dekubity jsou nehojící se rány, při kterých je poškozena kůže a tkáně pod ní. Podle dostupných údajů proleženiny postihují až 20% všech pacientů v evropských zdravotnických zařízeních. Řada z nich má dekubitus už při příjmu do nemocnice nebo léčebny.

Proč jsou proleženiny nebezpečné?

Dekubity představují otevřenou bránu pro vstup infekce do těla. Pro pacienty oslabené dlouhodobou nemocí může být taková infekce osudnou. Léčba proleženin je sama o sobě náročná, hojení je zdlouhavé, může trvat i měsíce a v některých případech se úspěch nemusí dostavit.

Jak proleženiny vnikají?

Především u dlouhodobě ležících pacientů s omezenou pohyblivostí může dojít ke vzniku dekubitů a to působením tlaku podložky na tělo, střižných sil a tření. Sklouzávání pacienta z polosedu po matraci, jeho posouvání vleže namísto nadzvednutí nad lůžko, utírání ručníkem místo pouhého přiložení osušky, nerovnosti lůžkovin, záškuby končetin – to všechno přispívá k vytvoření dekubitů. Ty pak vznikají zejména v oblastech kostních výčnělků (paty, křížová kost, lopatky, lokty, záhlaví, hřebeny kosti kyčelní, kolena apod.).

Rizikové faktory

Rizikovými faktory u proleženin jsou vyšší věk, obezita, cukrovka, nedostatečná výživa a hydratace, porucha krevního oběhu, únik moče i stres. „Častěji trpí dekubity ženy,“ sděluje svůj poznatek z praxe staniční sestra II. interní kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Ladislava Švihlová, „zřejmě je to dáno vyšší vrstvou podkožního tuku.“

Prevence proleženin

V rámci prevence je nejdůležitější snížení tlaku podložky, a to znamená v první řadě pravidelné polohování. Většinou stačí měnit polohu nemocného po 1, nejvýše po 2 hodinách, jeho stav ale může vyžadovat i kratší interval. „Pokud má pacient horečku, potí se, je inkontinentní, může se tato doba zkrátit i na 30 minut,“ upozorňuje staniční sestra Ladislava Švihlová. „Polohy pacienta se musí střídat – levý bok, pravý bok, záda. Musíme vypodkládat končetiny, např. paty by se vůbec neměly dotýkat podložky,“ zdůrazňuje. S vyškolenou ošetřovatelkou nebo odbornou sestrou se poraďte nejen o tom, jak správně polohovat, ale také ohledně omývání pacienta, jeho stravování a pitného režimu.

Pomůcky v preventivní péči

Manipulace s pacientem je velkou zátěží pro ošetřující osobu, která sama může trpět bolestmi zad a páteře nebo jinými obtížemi. V současné době jsou na trhu k dispozici polohovací pomůcky, které vám péči o vašeho blízkého v domácím prostředí usnadní. Jedná se o nejrůznější antidekubitní podpěry, podložky, polštáře, matrace a polohovací lůžka. Ne vždy jejich pořízení hradí zdravotní pojišťovna, nicméně drahé pomůcky je možné si zapůjčit resp. pronajmout.

Kontrola okem

Pokud doma pečujete o svého blízkého s omezenou hybností, všímejte si míst, kde se dekubity obvykle nacházejí. Zaměřte se na nemizící zarudnutí kůže, bolestivost a jakékoli další odlišnosti v porovnání s kůží a svaly kolem. I malé viditelné poškození kůže může znamenat rozsáhlé skryté poškození pod ním.

V případě nejistoty raději kontaktujte lékaře, úspěšnost léčby se totiž odvíjí od hloubky a velikosti proleženiny. Další informace získáte na www.dekubity.eu.

Spustit audio