Rozhodnutí nepustit politiky k projevům při zahájení Plzně 2015 je správné

16. leden 2015
Publicistika

Akce pro dav, pro příznivce alternativy, komorních poloh, sociálně-kulturní nabídka, debata – to vše lze najít v programu víkendových oslav Plzně a jejího titulu Evropské hlavní město kultury

Když jsou lidé příjemní, leccos nedokonalého se snadno přehlédne. A naopak. Spoustu kolemjdoucích včera překvapila a potěšila zkouška umělců na plzeňském náměstí Republiky na hlavní ceremoniál. Také kolegyni, která pak zašla do informačního centra vedle radnice. A tam ji neochotné dámy rychle vyvedly z dobrého rozmaru: chovaly se, jakoby je Evropské hlavní město kultury otravovalo a ony s ním neměly nic společného. Vzhledem k tomu, že do Plzně míří návštěvníci z celé země a Evropy, je to na úvod velmi špatná zpráva. Kulturní nabídka může být sebelepší, ale když první kontakt návštěvníků města bude s kyselým šklebem, těžko se jim v Plzni zalíbí.

První výkop patří uměleckým experimentům

Ale pojďme se věnovat programu. Skladba třídenních oslav nevypadá špatně. Dnešní první akce patří hraničním žánrům a uměleckému experimentu. Pořádá ji Český rozhlas Vltava a přímý přenos vysílá do dvaceti zemí Evropy. Tahle první akce zkouší a hledá, přináší do Plzně něco, co tu ještě nebylo a spojuje město s Evropou. Podílí se na ní plzeňští, vůbec čeští a také zahraniční tvůrci. Mimochodem, zvuková show připomíná také jedno velké místní specifikum: byl to právě plzeňský rozhlas, kde se na konci šedesátých let minulého století zrodila legendární elektroakustická laboratoř. Tenhle stůl je prostřený pro skupinu lidí, kteří se rádi pohybují mimo mainstream.

David Dimitri, provazochodec

Dnes a o víkendu jsou na programu speciální procházky městem, při nichž dobrovolníci-pamětníci vypráví o městě jinak, než profesionální průvodci. To je ta osobní rovina, bez které se rok 2015 v Plzni neobejde. Je to aktivita, která může snadno přežít do dalších let – lidé se rádi projdou po městě s někým, kdo ho zná z pohledu své profese nebo koníčka. Procházky jsou pro milovníky komorních akcí.

Sociální témata a debata s Rigou 2014

Teď skočíme do sociálně a debatně laděné neděle. V Pekle se představí sdružení, která se věnují lidem s handicapem a prosazují integrovanou společnost. Můžete se přijít podívat s dětmi na pohádky, zatančit si nebo si koupit výrobky z chráněných dílen. Spíše pro dospělé bude setkání v Domě hudby. Z Lotyšska přijede saxofonový kvartet a budeme mít možnost popovídat si se zástupci Rigy, která titul prožívala loni – má za sebou zkušenost, která Plzeň teprve čeká. Kolik tam přijelo návštěvníků, když je Riga západu ještě vzdálenější, než je západ Čech? Co se nepovedlo a co naopak Rize pomohlo? Můžete se přijít zeptat.

Ceremoniál musí být pro dav

V centru pozornosti bude pochopitelně sobota, která je nutně cílena na tisíce lidí. Program čtyř průvodů zvládli Plzeňané svépomocí. Poprvé v takové míře město, ale dílčím způsobem i kraj představí svůj rozmanitý potenciál: uvidíme spolu loutkáře, ochotníky, sokoly, sládky, žongléry, judisty, stepaře, ale taky třeba sběratele historických vozů. A každý průvod má nějakou ikonu Plzně: loutky, pivo, Škodovku… Na náměstí se místní střetnou s ochutnávkou evropského potenciálu, s něčím, co Plzeň ještě nikdy nezažila. Ale mohla by se inspirovat, jak jinak lze slavit, než jenom s ohňostrojem.

Plzeň 2015 - evropské hlavní město kultury

Hlavní hvězdou jsou pochopitelně zvony, na které se Plzeňané složili. Nejsou k jídlu, nevydělávají, jsou symbolem duchovního světa. A přesto je obyvatelé města potřebovali. Už to by mohla být známka toho, že je Plzeň připravena dát kultuře hlavní slovo.

Na generálce lidé při proslovech pískali

Ačkoliv se nedá předjímat, kolik lidí nakonec slavnostní ceremoniál navštíví nebo jaké problémy tak velká a neobvyklá akce přinese, přece jen Plzeň malou generálku zažila. Bylo to zahájení provozu magického kolotoče loni na podzim na náměstí Republiky. Ani tehdy se všichni zájemci nevešli na náměstí, takže bylo jasné, že se zahájení neobejde bez okružních sadů a obrazovek. A z pískání přihlížejících při dalších a dalších proslovech bylo jasné, že na politiky nebude mít dav v lednu trpělivost.

Kolotoče Le Manège Carré Senart Francoise Delarozièra

Proto je správné rozhodnutí nechat oficiální část na později, do Nového divadla. Tam bude protokolu učiněno zadost důstojně a vstřícně, bez projevů nevole. A přestože se obvykle ozývají protesty, když je akce nepřístupná „obyčejným“ lidem, tentokrát zřejmě budou Plzeňané party v Novém divadle všem politikům a diplomatům ze srdce přát. Sami se půjdou bavit do plzeňských klubů a kulturních center. A když se přitom nebudou tvářit kysele na návštěvníky města, mohl by to být docela dobrý start.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.