Rybí líheň

21. prosinec 2014

Ryba k Vánocům prostě patří. Smažený kapr a bramborový salát, bez toho by svátky snad ani nemohly být. Mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák nám pro období Vánoc ale připravil trochu jiné rybí menu – pstruha, takzvaného potočáka a to ještě aktuálně ve formě jiker, kterých jsou teď v rybí líhni Správy Národního parku Šumava v Borových Ladách desetitisíce.

Pstruh obecný, forma potoční má jedno velké specifikum, vytírá se na podzim, a protože rybí líheň v Borových ladech se na zvyšování populace této ryby specializuje, mají její pracovníci napilno. V soustavě kovových vaniček jsou tisíce žlutých kuliček. Ale já jsem laik a tak mě vedoucí rybí líhně Josef Šperl upozornil, že nerezové vaničky, které mají v sobě rošty, na kterých jsou v jedné řadě jikry a přes které neustále proudí ledová voda, nejsou jen tak obyčejné, ale jde o velmi sofistikované zařízení.

„Je to takzvaný Rykl-Vackův aparát, to je patent starý přes sto let, na kterém probíhá inkubace z jikry do plůdku. Konkrétně teď tu máme jikru pstruha potočního nebo pstruha obecného, forma potoční, abych byl správný, který se vytíral zhruba od poloviny října do půlky listopadu a ta inkubace trvá někdy do půlky března. Je to závislé na teplotě vody, čím je voda studenější, tím to trvá déle,“ říká Šperl.

Rybí líheň má za úkol především zvýšit populaci původního druhu pstruha v šumavských řekách a dokonce má uznaný certifikát, jako vlastník genetického zdroje té šumavské populace tohoto pstruha.

Vedoucí líhně Josef Šperl při kontrole jiker pstruha

„Je to ryba, která je tady původní, která je tady zvyklá na tu kyselost, na to složení vody, protože na Šumavě, kde je hodně rašelinišť, tak máme tu vodu takovou zabarvenou těma huminovými látkami do červena a PH se pohybuje kolem šesti, šesti a půl a když tají sněhy po jaru, může být i pod šest, pět a půl a ty ryby jsou na to zvyklé. Pokud bychom sem dali rybu třeba z Alp, kde je voda vápenitá, tudíž zásaditá, tak asi by ji tady dobře nebylo i naopak,“ doplňuje Josef Šperl, který čeká, že se vylíhne okolo 150 tisíc pstruhů.

Více než polovina potočáků bude vypuštěna do řek na území Národního parku, přebytky jsou prodávány rybářským svazům, především těm, kteří leží na hranicích parku. Jen tak bude zachován původní pstruh v šumavských řekách. Rybí líheň v Borových ladech chová další druhy ryb, typických pro Šumavské řeky, jako třeba mníka jednovousého, střevli potoční nebo lipana podhorního. O nich ale zase někdy příště.

Vedoucí líhně Josef Šperl
autor: jsd
Spustit audio