Skandál s Rudou armádou a ochuzenými oslavami v Plzni? Ne! Jen manipulace s emocemi a politický populismus v praxi

26. duben 2016

Nejspontánnější oslavy osvobození Plzně se uskutečnily v roce 1990, asi největší v loňském roce, při 70. výročí konce druhé světové války. Letošní připravované oslavy už také mají jedno „nej“. Jsou zatím možná nejdiskutovanější.

Mediální zkratka a rychlé závěry jako „Rudá armáda v Plzni – to je vrchol. A oslavy prý nebudou takové jako loni!“ Ve skutečnosti to tak ale není. Jen strašně rychle zapomínáme. Nebo nechceme sami přemýšlet a necháme se ovlivnit rychlými výroky a závěry. Už zase?

Čtěte také

Hlavní vzpomínkový akt se uskuteční u památníku generála Pattona pod velkým divadlem. Trochu symbolicky památník Díly Ameriko! u exponované křižovatky U práce vydržel „jen“ čtvrt století. V současnosti jsou už prasklé žulové monolity odstraněné a památník bude po opravě opět sloužit hlavnímu pietnímu aktu v dalších letech.

„Letos se oslavy uskuteční ve dnech 5. až 8. května, přičemž tradiční pietní akt proběhne 6. května u památníku generála Pattona pod Velkým divadlem. Stejně jako v předchozích 25 letech se i v rámci letošních oslav svobody uskuteční mnoho nových i tradičních akcí. Vynikající je třeba hudební zastoupení, které navodí bezprostřední poválečnou atmosféru“,
shrnuje nejdůležitější části letošního programu oslav Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně

Plzeňané a návštěvníci města nepřijdou ani o jízdu vojenské historické techniky. Pro rodiny s dětmi je letos připravená interaktivní soutěž „Z Normandie do Plzně“. Samotné čtyřdenní oslavy zahájí nepřetržité čtení obětí holocaustu, nebudou chybět programy klubů vojenské historie a Armády České republiky.

Oslavy svobody v Plzni nejsou o povinnosti, jsou hlavně a o spontánnosti a chuti připomenout si konec velkého evropského zla a teroru v roce 1945

„Hysterie kolem účasti Rudé armády při oslavách v Plzni je zarážející. Strašně rychle zapomínáme. Například v roce 2005 jel v konvoji svobody (Konvoy of Freedom) ruský tank T34. Nerad bych se dožil doby, kdy nebudeme smět říkat, že 80% republiky osvobodila Rudá armáda, “ připomíná Rudolf Bayer, Military Car Club Plzeň

Tank T34

Další mýtus, který se často objevuje, mluví o tom, že budou oslavy skromnější než ty předchozí. Jak připomněli zástupci obou klubů vojenské historie, ne každý rok byl stejně „pompézní“. Je to dáno mimo jiné tím, že kulatá výročí, jako třeba loni v Plzni sedmdesátka, vycházejí v jiných státech Evropy na jiné roky. Velký konvoj svobody se ale od roku 2000 organizoval jen jednou za pět let. Rozhodně tedy ne každoročně. Faktem také je, že váleční veteráni i jejich technika prostě stárnou.

„Všichni by si měli uvědomit, že oslavy osvobození města Plzně jsou hlavně oslavami konce druhé světové války, ve které žádná z armád nebyla svatá. Válka je prostě špatná a neexistuje armáda bez poskvrnky. Na oslavách se v minulosti podíleli i další armády, které v Plzni nikdy nebyly, a nikomu to nevadilo. Je to smutná propaganda a účelová manipulace skoro jako kdysi,“ myslí si Daniel Malý, Klub vojenské historie Tommy and Yankee.

Hlavní body oslav svobody podle aktuálních informací z Magistrátu města Plzně.

Jom ha-šoa – Den vzpomínání na oběti holocaustu
čtvrtek 5. května od 14 hodin
Hlavní ideou projektu je šířit povědomí o holocaustu jako historické zkušenosti, která zasáhla do vývoje naší společnosti a zároveň ukazuje krajní důsledky projevů rasismu, jež v evropské společnosti iniciovala politika nacismu. Motivem akce je propojovat historické vědomí se současným děním ve společnosti a upozorňovat na stav dodržování lidských práv a působit formou osvětové veřejné akce preventivně proti šíření a projevům antisemitismu a rasismu zejména mezi mladou generací. Akce se od roku 2006 každoročně koná v odpoledních hodinách ve veřejném prostoru v Praze, od roku 2014 v dalších městech ČR. Hlavní programovou náplň akce představuje nepřetržité čtení jmen obětí holocaustu, do něhož se může zapojit každý návštěvník.

Hlavní vzpomínkový akt u pomníku G. S. Pattona
pátek 6. května v 16 hodin
Hlavní vzpomínkový akt byl vzhledem k poškozenému pomníku „Díky, Ameriko!“ přesunut k pomníku generála G. S. Pattona v sadech Pětatřicátníků pod Velkým divadlem.

Ride of Freedom - Cesta svobody
sobota 7. května 15:30 až 18 hodin
Jízda vojenských historických vozidel včetně velké techniky poveze z náměstí Republiky hosty nejvzácnější – veterány 2. světové války. Veřejnost bude moci pozdravit veterány v rámci zastávek této jízdy na Bolevecké návsi u příležitosti programu KVH Tommy and Yankee a ve střeleckém areálu Lobzy u příležitosti pietního setkání u pamětní desky obětem heydrichiád.
15:30 odjezd z náměstí Republiky
15:45 až 16:20 Bolevecká náves, setkání s veterány, program projektu PLZEŇ 1945
17:00 až 17:30 Vzpomínka na padlé a položení květin u pamětní desky v Lobzích, setkání s veterány (Armádní střelecký stadion Lobzy)
18 hodin Plzeň vítá lidovou tradicí – dojezd Ride of Freedom na náměstí Republiky

Beseda s veterány
sobota 7. května v 10 hodin
Beseda s veterány 2. světové války, jejíž součástí je také autogramiáda.
Historická bitva
neděle 8. května v 11 hodin
u Papírenské lávky – pravý břeh řeky Radbuzy
Bitva na souši, ve vodě i ve vzduchu. Návštěvníci uvidí ukázky dobové válečné techniky, válečný letoun i pyrotechnické efekty.

Soutěž „Z Normandie do Plzně“
sobota 7. května od 10 do 18 hodin
Soutěž pro širokou veřejnost, vhodné i pro rodiny s dětmi. Hra prověří fyzické a vědomostní dovednosti soutěžících, trasa stanovišť provede účastníky od náboru do armády, přes vylodění v Normandii, boje v Ardenách až k osvobození Plzně. Každý účastník obdrží svou vojenskou knížku, do které se budou zaznamenávat splněné úkoly. Po splnění všech úkolů čeká na účastníky malá odměna. Stanoviště: Patton Memorial Pilsen – nábor do armády, Pobřežní ul. - Camp Raiders – výcvik vojáka, park za OC Plzeň Plaza – nalodění/vylodění v Normandii, Štruncovy sady – bitva v Ardenách, přechod hor, Křižíkovy sady – soustředění vojsk před konečným úderem, areál bývalého depa PMPD a.s., Presslova ul. – osvobození Plzně.

Celý program oslav najdete na webu Z Normandie až do Plzně - Slavnosti svobody 2016.

autor: Pavel Halla
Spustit audio