Zavedeme vás k bráně Šumavy

9. duben 2014

Město Sušice je výborně vybaveným městem – od mateřských a základních škol, přes kulturní a sportovní vyžití, až po péči o nemocné a seniory. Město Sušice v jihozápadních Čechách je nazývané bránou a někdy dokonce i hlavním městem Šumavy. Charakteristický je například říční ostrov Santos, pláž „Na Fufernách“, rozhledna Svatobor nebo vrch Stráž s překrásnými vyhlídkami.

Úvodní rozhovor nemohl Pavel Halla začít s nikým jiným než se starostou Sušice Petrem Motlem. Historickému náměstí v Sušici vévodí mohutná budova radnice se zvonicí. V budově sídlí městský úřad, městská policie a infocentrum.

Město a okolí se v minulosti proslavilo výrobou sirek. Na konci dubna to bude 200 let let od narození zakladatele sušického sirkařství Vojtěcha Scheinkosta. Sušice se může pochlubit řadou renesančních domů včetně budovy, kde najdete muzeum Šumavy. Říční ostrov Santos uprostřed Otavy se v 19. století proměnil v městské korso. K znovuobnovení jeho relaxační a zábavní funkce došlo až v posledních letech a plně slouží veřejnosti od roku 2013.

Zápalky ze Sušice, věnované 200. výročí narození Vojtěcha Scheinosta

Propracovaný systém školství a sociálních služeb

Město Sušice má přibližně 11 500 obyvatel. Mateřské školy jsou v Sušici hned dvě. Navštěvuje je přibližně 600 dětí. Dokonce musela být zřízena detašovaná třída mateřské školy na jedné základní škole. Po místním rodákovi, významném fyzikovi a matematikovi Matyáši Lerchovi se jmenuje jedna ze dvou základních škol. V Sušici nechybí ani základní umělecká škola, Střední odborná škola a Gymnázium. Podle ředitele Základní školy Lerchovy Čestmíra Kříže je třeba zdůraznit, že město Sušice je také zřizovatelem školy se speciální výukou, Základní umělecké školy a Střediska volného času. Bez aktivního přístupu města by tato potřebná školská zařízení pravděpodobně zanikla.

Centrum sociálních služeb pečuje v Sušici a okolí, ať už v terénu nebo ambulantně, o více než pět set obyvatel. Občané Sušice a okolí také mají k dispozici vlastní nemocnici se 150ti lůžky.

Sport a kultura

Asi není sport, který by nešel v Sušici provozovat a kulturní činnost, které byste se nemohli v Sušici věnovat. Jen co redaktor Pavel Halla obešel říční ostrov Santos až ke kulturnímu centru, viděl cyklostezky, zimní stadion, krytý plavecký bazén, fotbalové hřiště, tenisové kurty a mnoho dalšího. Totéž platí o kultuře v Sušici. Najdete tu kino, galerii, šest spolků, od divadla Schody, přes hudební uskupení Karavana Swingers Band nebo pěvecký sbor Svatobor. „Vrcholově“ to mají na svědomí i na starosti dva ředitelé – ředitel sportovišť města Sušice Lukáš Hamák a ředitel kulturního centra v Sušici Karel Sedlecký.

Kolega Pavel Halla si povídal s ředitelem sportovišť města Sušice Lukášem Hamákem a s ředitelem sušického Kulturního centra Karlem Sedleckým. Nejbližšími akcemi v Sušici jsou: 200. výročí narození Vojtěcha Scheinosta, zakladatele sušického sirkařství, který se narodil 24. dubna 1814 a sušické slavnosti na konci května. Všechny reportáže a rozhovory ze Sušice najdete také na internetových stránkách Českého rozhlasu Plzeň.

autor: Pavel Halla
Spustit audio