Zdeněk Vostracký: Proč občané rezignovali na právo volit v krajských volbách v roce 2012?

29. říjen 2012
Publicistika

Krajské volby a malý zájem voličů. Takové je téma dnešního fejetonu. Jeho autorem je emeritní rektor Západočeské univerzity v Plzni Zdeněk Vostracký.

Současné výsledky voleb a velmi malá účast občanů ve volbách do zastupitelstva Plzeňského kraje i do senátu vybízejí k zamyšlení. Do krajského zastupitelstva volilo přibližně jen asi 38 ze 100 občanů. Ve druhém kole voleb do senátu pak dokonce jen asi 14 občanů ze 100. Ovšem vinu za neúčast ve volbách nelze svádět jen na občany. Jaké jsou možné příčiny?

Příčin, proč mnozí občané nejdou volit a vyjadřují tak projev nespokojenosti s politikou, je více. Je to pravděpodobně prezentování politiků v médiích, jejich chování při soupeření jak před volbami, tak po volbách při vytváření koalic. To spíše odrazuje, než aby dávalo občanům důvěru v poskytnutí vlády nad formováním pravidel jejich životů. Další příčinou je také současný volební systém. I přesto, že volby jsou demokratické, neposkytují bohužel dostatečně "svobodné" rozhodování. Občan musí volit jednoznačně, i když jeho mínění při volbě není jednoznačné - stoprocentní. Často musí volit jen z nouze jednu možnost ze všech špatných možností. I přesto má jeho, z nouze poskytnutý a hlas plný pochyb, plnou váhu. Zvolení pak získají neúměrně silný mandát a také falešný pocit "velkého" vítězství. Někteří občané se proto rozhodnou nejít k volbám vůbec. Malá účast občanů však může velmi zkreslit výsledky voleb, protože se tím otevírá prostor k posílení hlasů menšího počtu "ukázněných" voličů.

Již vícekrát se ukázalo, že demokratické volby jsou vhodným nenásilným nástrojem uplatňování demokracie pro nezvolení nevhodných politiků. Zatím však jsou problematické ve volbě pravých důvěryhodných politiků. Odpověď na to, zda byli dobře zvoleni se ukáže až když jsou ve funkci. Bohužel často až pozdě. Občané by přesto neměli rezignovat na nejvýznamnější občanské právo svobodně volit. Je málo platné, aby vedli řeči o politice jen v hospodě. Měli by se angažovat a jít k volbám.

O angažovanosti v politice řekl Karel Čapek: "Kdo se nezajímá o politiku, je jako plavec, který se nezajímá o proud vody v řece".

Všichni, ať chceme nebo nechceme, plaveme v proudu divoké politické řeky. Tak se učme plavat, abychom se v příštích volbách v té politické řece (opět) neutopili.

autor: Zdeněk Vostracký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.