Letní koprová omáčka z cukety

podle paní Lenky Rojíkové

Ingredience
  • 1 větší cuketa
  • 1 cibule
  • mořská sůl
  • olej
  • hrst čerstvého kopru
  • rostlinná majonéza
  • umeocet (přírodní tekuté dochucovadlo slano-kyselé chuti)

Na oleji zapěníme cibuli a přidáme k ní nakrájenou cuketu a špetku soli. Cuketu podlijeme vodou nebo předem připraveným zeleninovým vývarem. Přiklopené dusíme doměkka 10 – 15 minut, déle cuketu není třeba vařit. Dušenou cuketu i s tekutinou rozmixujeme nebo lépe propasírujeme a přidáme nakrájený kopr. Dochutíme umeoctem (cca 1 lžíce) a přidáme také trochu rostlinné nebo sójové majonézy. Pokud chceme, omáčku můžeme ještě přikyselit citronovou šťávou nebo jablečným octem.

Tato koprovka chutná výborně a je mnohem zdravější než klasická omáčka zahušťovaná moukou. Veškerou hmotu omáčky vytvoří cuketa, které tam dáme opravdu hodně. Koprovou omáčku podáváme s knedlíkem, nejlépe jáhlovým, nebo s kukuřičnou polentou a například s luštěninovým karbanátkem.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.