Švestkové knedlíky z jáhlového těsta

Švestkové knedliky z jahlového těsta - Foto: Lenka Rojíková

Švestkové knedliky z jahlového těstaFoto: Lenka Rojíková

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny: 

2 hrnky uvařených jáhel
0,5 – 1 hrnek pohankové mouky (nebo pšeničné krupice)
špetka mořské soli
švestky nebo blumy 

Postup: 

Jáhly uvaříme podle základního receptu: na 1 díl jáhel dáme 3 hrnky vody. Vezmeme například 1 hrnek jáhel, propereme je ve větším množství vody, scedíme a dáme do hrnce. Přidáme k nim 3 hrnky vody, přivedeme k varu a osolíme špetkou soli. Vaříme je půl hodiny na nejmenším plameni. Hrnec raději podložíme rozptylovací mřížkou nebo plotýnkou a během varu je nemícháme a puklici neodklápíme. 

Studené jáhly smícháme s moukou nebo krupicí a solí a vytvoříme těsto, které musíme rukama důkladně propracovat. Množství mouky upravujeme podle toho jak suché nebo mokré máme jáhly. Je potřeba, aby těsto bylo dostatečně tuhé. Z těsta lžící odebíráme kusy, do kterých balíme švestky a rukama namočenýma do vody tvarujeme koule. Knedlíky vhazujeme do vařící vody. Počkáme, až voda začne znovu vařit a jakmile knedlíky vyplavou na povrch tak jsou hotové. Delším varem by se již rozvařovaly. Na talíři knedlíky poléváme rostlinnou smetanou a sypeme například kokosem nebo nastrouhaným povařeným tofu. 

Autor:   odborník
Pořad: Hobby magazín  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: vysíláno do prosince 2013  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: sněžení, D5-84,5
  Srážky: sněžení, D5-83,6
  Srážky: sněžení, D5-136,2

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace