Švestkové knedlíky z jáhlového těsta

Švestkové knedliky z jahlového těsta - Foto: Lenka Rojíková

Švestkové knedliky z jahlového těstaFoto: Lenka Rojíková

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny: 

2 hrnky uvařených jáhel
0,5 – 1 hrnek pohankové mouky (nebo pšeničné krupice)
špetka mořské soli
švestky nebo blumy 

Postup: 

Jáhly uvaříme podle základního receptu: na 1 díl jáhel dáme 3 hrnky vody. Vezmeme například 1 hrnek jáhel, propereme je ve větším množství vody, scedíme a dáme do hrnce. Přidáme k nim 3 hrnky vody, přivedeme k varu a osolíme špetkou soli. Vaříme je půl hodiny na nejmenším plameni. Hrnec raději podložíme rozptylovací mřížkou nebo plotýnkou a během varu je nemícháme a puklici neodklápíme. 

Studené jáhly smícháme s moukou nebo krupicí a solí a vytvoříme těsto, které musíme rukama důkladně propracovat. Množství mouky upravujeme podle toho jak suché nebo mokré máme jáhly. Je potřeba, aby těsto bylo dostatečně tuhé. Z těsta lžící odebíráme kusy, do kterých balíme švestky a rukama namočenýma do vody tvarujeme koule. Knedlíky vhazujeme do vařící vody. Počkáme, až voda začne znovu vařit a jakmile knedlíky vyplavou na povrch tak jsou hotové. Delším varem by se již rozvařovaly. Na talíři knedlíky poléváme rostlinnou smetanou a sypeme například kokosem nebo nastrouhaným povařeným tofu. 

Autor:   odborník
Pořad: Hobby magazín  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: vysíláno do prosince 2013  
 

Nové články v rubrice

  • 19. června  2017 v 09:20     FotogalerieAudio  rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Sirup z květů bezinky

    Právě kvetou bezinky, neboli bez černý, a tak pro vás máme tradiční a osvědčený recept na sirup z bezinkových květů. Postup i recept je jednoduchý, ale několik zásad se nesmí zanedbat.

     
  • 9. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Viška pašticada

    Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

     
  • 2. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

    Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 26.6.2017 15:40 do 16:40; na silnici 26 v obci Plzeň , délka 354m; na kruhovém objezdu u MAKRA; nehoda; 3 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody, nebezpečí; 3 x OA se zraněním, únik provozních ...
  Od 26.6.2017 15:25 do 16:25; v ulici Politických vězňů v obci Plzeň; křiž. s ul. Majerova; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA bez zranění, únik provozních kapalin nehlášen.
  Od 26.6.2017 15:15 do 16:15; na silnici 183 u obce Rokycany; u sjezdu z D5, exit62 ve směru od Plzně; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 2 x OA bez zranění, únik provozních kapalin ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace